Primele tratamente aplicate în culturile cu căpşuni se fac imediat după greblarea suprafeţei şi strângerea resturilor cu frunze bătrâne. Tot acum pot apărea și primele boli la plante. Momentul optim de aplicare a tratamentului este la pornirea în vegetaţie a plantelor atât cele stoloniere şi la plantaţiile pe rod şi numai după igienizarea culturii şi eliminarea plantelor bolnave sau cu simptome de atac.
Cuprul folosit la primele tratamente diminuează pericolul îngheţurilor târzii de primăvară având şi efect bactericid. Tratamentele cu produse pe bază de cupru dezinfectează şi solul din jurul plantelor. Se recomandă şi după plantarea noilor stoloni. Plantaţiile care, în anul precedent, au avut atac de păianjen şi gărgăriţă se va folosi insecto-acaricidul Novadim Progress. Plantele cu simptome de mana coletului se smulg, se distrug prin ardere, local se dezinfectează cu soluţii de substanţe cuprice iar tratamentul la plantele rămase se va efectua cu alte soluții. Se obţin rezultate bune şi după tratamentele cu fungicide care au dublă acţiune sistemică şi de contact.Sunt cele care acţionează din interior, dar previn boala și din exterior.
*Lucrările în căpșunerii
Igiena culturii de căpșuni este obligatorie pentru prevenţia celor mai periculoase boli, cum sunt:pătarea albă, pătarea purpurie, putregaiul coletului, arsura bacteriană, mana.
Pentru o plantație de căpșuni foarte sănătoasă, cultivatorul are în vedere câteva măsuri de bază. Este vorba de folosirea de stoloni sănătoşi la plantat, rotaţia culturilor, eliminarea frunzelor uscate şi bolnave primăvara şi vara, fertilizarea echilibrată cu îngrăşăminte complexe, mulcirea solului cu paie sănătoase sau folie de culoare neagră, evitarea excesului de umiditate şi a solurilor compacte grele pentru înfiinţarea culturii, udarea prin picurare, dezinfecţia solului în cazul monoculturii, aerisirea în spaţiile închise, eliminarea plantelor bolnave de mana căpşunului, tratamente preventive şi curative cu substanţe chimice.
Perioada optimă de înfiinţare a noilor plantaţii este în luna aprilie, în funcţie de zonă şi temperatură. Sunt recomandați stolonii certificați. Nu se folosesc pentru plantare, nu se folosesc solele pe care, anul trecu, au fost ocupate cu culturi de tomate, cartofi sau căpşun. Ca excepţie, aceste sole trebuiesc obligatoriu dezinfectate chimic. O altă măsură ce nu trebuie neglijată: eliminaţi inflorescenţele ce apar în perioada de vegetație din acest an.
Tina CONDREA