Culturile agricole au rezistat frigului

Ioan Ghiuta, directorul Unitatii Fitosanitare Neamt

Chiar dacă nu-i „firicel” de zăpadă în câmp

* Convorbire cu dr.ing. Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosanitare Neamţ

Rep.:  Frigul de acum dăunează culturilor agricole? Ele sunt complet descoperite, în câmp nu-i „firicel” de zăpadă.

Ioan Ghiuţă: Din multe puncte de vedere, vremea de acum este diferită faţă de cea din  anii trecuţi. E o vreme anormală pentru această perioadă. Dar culturile agricole nu sunt afectate, chiar dacă nu-s acoperite de stratul protector de zăpadă. E drept că nici nu au fost temperaturi foarte scăzute. Ziua nu-i foarte cald, iar noaptea foarte frig. La minus 10 grade Celsius, plantele rezistă, nu îngheaţă. Până în momentul de faţă, nu sunt probleme la culturile agricole înfiinţate în toamnă.  E un paradox!  Într-o iarnă anormală, n-au fost pierderi în agricultură. Asta pentru că nu au fost geruri straşnice şi nici vânturi prea puternice. Totul a fost într-un registru de minus 5 şi plus 5 grade Celsius. Cu câteva „puseuri”.

Rep.: Dar de acum încolo?

I.G.: Conform prognozei de scurtă durată dată de meteorologi,  după jumătatea acestei luni, undeva între 15 şi 20 ianuarie,  vor apărea şi precipitaţiile. Bineînţeles că şi temperaturile vor mai scădea. Se pare că, uşor-uşor, iarna îşi intră în drepturi.

Rep.: Prognoza pe termen lung anunţă un an secetos. Cât mult ar trebui trebui să-l sperie ori să-l îngrijoreze pe agricultor?

I.G.: Eu nu mă pot pronunţa în acest domeniu. De regulă, prognozele pe termen lung nu sunt chiar atât de sigure… Şi altceva ar trebui să-l îngrijoreze pe agricultor. Suntem la jumătatea iernii, dar tot n-avem iarnă. Totul se duce spre primăvară.  Nu se ştie când se va putea intra în câmp, la lucru. Când se va putea semăna şi dacă se va face la timp.

Rep.: Anormalitatea vremii de acum favorizează bolilele şi dăunătorii plantelor?

I.G.:  Nu neapărat. Ţinând cont de vremea de acum, am câteva recomandări către agricultori. Mai ales celor din pomicultură. Să se apuce imediat de treabă! A trecut  Anul nou, trece şi Sfântul Ion. Musai trebuie să se apuce de treabă. Să înceapă lucrările de tăiere la pomi, să facă şi tratamentele împotriva bolilor şi dăunătorilor. Sunt zile cu 9 grade Celsius, la această temperatură de poate lucra foarte bine. Tratamentele de iarnă au o foarte mare importanţă. Tot acum să treacă şi lucrările de igienizare  la pomi, dacă nu le-au făcut în toamnă. Chiar dacă sunt realizate puţin mai devreme, tăierile făcute acum nu pot avea influenţe negative asupra pomilor. Pot apărea mici pierderi, dar câştigă timp.

Rep.: Asta e în pomicultură. Dar în câmp?

I.G.: Acolo lucrurile stau chiar foarte bine. Demult nu au mai fost cereale păioase atât de frumos intrate în iarnă. La fel şi la rapiţă. Plantele s-au dezvoltat foarte bine. Mă refer la culturile care au fost înfiinţate la momentul optim.

Tina CONDREA