Culturi agricole calamitate

*Despăgubiri doar pentru pagube de peste 30% *În Neamț, sunt afectate rapița, floarea soarelui și unii pomi

Fermierii ar putea primi despăgubiri în cazul calamităților culturilor agricole produse luna trecută. Dar numai dacă paguba depășește 30% din venituri. În prezent, Ministerul Agriculturii strânge date cu privire la pagubele produse fermierilor din pricina înghețului și ninsorilor din aprilie, în vederea acordării unor ajutoare financiare. Centrul operativ pentru situații de urgență organizat la nivelul MADR monitorizează și evaluează permanent efectele diferitelor incidente de mediu asupra culturilor agricole, prin solicitarea de situații estimative centralizate, la nivel de județ.

Cum se prezintă situația în agricultura nemțeană, ne spune Maricel Tălmăcel, directorul Direcției Județene Agricole Neamț: „Situația nu-i chiar dezastruoasă! Rapița este calamitată pe câteva sute de hectare, cultura de floarea soarelui din zona Roman, livada de la Averești, comuna Ion Creangă. De aici deja s-a depus o solicitare pentru despăgubiri, urmează să facem evaluarea pagubelor. Fermierii care au culturi afectate de calamitățile din luna aprilie depun cereri la centrele locale pentru situații de urgență, care se centralizează la nivel de județ. Noi facem constatările în teren și evaluarea pagubelor pe care le transmitem la Ministerul Agriculturii“.

*Calamitate, speciile pomicole sâmburoase și căpșunii

Vremea deosebit de rece din ultima săptămână din aprilie, care a culminat cu ninsori, le-a distrus aproape in totalitate livezile pomicultorilor deja înflorite din estul și nordul tarii. Potrivit specialiștilor, acestea sunt cele mai afectate zone de temperaturile negative. Cele mai afectate specii au fost cele timpurii din gama sâmburoaselor, adică cireșul, vișinul, prunul, caisul, piersicul. Din punct de vedere al zonelor, cele mai afectate sunt livezile din Moldova și zona de nord, în județele Sălaj, Cluj, Bistrița. Procentul de pierdere în unele situații e până la 100%. De asemenea, foarte afectați au fost și căpșunii, peste care, pur și simplu, a venit zăpada. Aici iar este vorba despre o compromitere totală a recoltei!

În județul Neamț, 1.780 hectare de livezi, în marea lor majoritate plantațiile pomicole, aparțin sectorului privat. România dispune de o suprafață de aproximativ 145.000 hectare ocupată de plantații pomicole și are o producție de circa 1.115.000 de tone de fructe, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU