Cultura de rapiță, compromisă!

lan rapita*În județ, aproape 3500 ha calamitate total

Situația culturii de rapiță este catastrofală. La nivelul județului, din cele 8256 hectare semănate cu rapiță, de pe aproape 3500 ha, cultura este calamitată total. Probleme cu rapița erau în fiecare primăvară, dar nu de gravitatea, amploarea  celor de acum. În anii din urmă, cultura de rapiță era compromisă pe suprafețe incomparabil  mai mici, față de cele din această primăvară!

Practic, acum,  45 la sută din rapița semănată toamna trecută, cultura este acum întoarsă. Trebuie să se are respectivele suprafețe, pentru ca ele să  fie semănate cu alte culturi agricole. Porumb, floarea soarelui ori ceea ce vor dori fermierii…

*Risc asumat…

”Toată rapița care a fost semănată până la 1 septembrie, este acum calamitată. N-au fost condiți ca să se poată semăna mai devreme. Cine a continuat cu însămânțarea rapiței, a riscat”, declară Maricel Tălmăcel, directorul Direcției pentru Agricultură Neamț.

Un risc asumat! Fermierii au fost nevoiți să iasă din epoca optimă de semănat la rapiță. N-au avut încotro! Seceta pedologică a fost cea care i-a ținut în loc, nu s-a putut lucra pe ogor la pregătirea patului germinativ și la semănat. Mai ales, că rapița este o cultură mai pretențioasă la condițiile de climă și sol.

Pe acele suprafețe unde s-a semănat până mai târziu, cultura de rapiță a intrat firavă în iarnă, iar în primăvară a trebuit întoarsă.

Păcat de banii pierduți la înființarea culturii. Mai mare păcat și de profitul pierdut, unul mare și sigur în cazul rapiței. Pentru că ea rămâne, în continuare, una dintre cele mai profitabile culturi și pentru fermierii nemțeni. Vara trecută, la societățile nemțene mari, cele care au aplicat agrotehnica modernă, producția realizată a fost de nivel european.  Fiind prima la recoltare, rapița aduce și primii bani în contul fermierilor. Resurse absolut necesare continuării lucrărilor agricole, reînceperii ciclului productiv agricol, în campania de toamnă.

Tina CONDREA