Cu banii în cont şi cu ochii după alţii

 Tina-Subvenţii, foto*Următoarea plată, după 1 decembrie

 Fermierii au primit avansul  de 69 de euro pentru fiecare hectar  teren agricol lucrat.  Suma totală aferentă subvenţiei anului 2014 este de 159 de euro pe hectar. Plata europeană a crescut de anul trecut, de la 139 la 159 de euro, la care se adăugă  21 de euro, contribuţia naţională plătită de la bugetul de stat.

Zilele trecute, s-a finalizat plata avansului de 69 de euro, bani care, prin virament, au intrat direct în contul fermierilor. Diferența de subvenţie pânâ la 159euro/ha va fi achitată fermierilor  începând cu 1 decembrie 2014.

În judeţul Neamţ, ca beneficiari de subvenţii pe suprafaţă avem 28.200 de fermieri, care însumează o suprafaţă totală de 175. 105 ha. Avem şi o veste bună pentru ei. Ea vine de la Mihai Dorneanul, directorul APIA Neamţ. Plata celei de a doua tranşe de subvenţii se va face mai repede. Adică în jurul datei de 20 noiembrie, nu după 1 decembrie cum anticipa iniţial.

 *Una pe hârtie, alta-n contul din trezorerie…

 Numai că socotelea de acasă nu se potriveşte cu cea din târgul…subvenţiilor. Cu siguranţă, plăţile efective sunt mai mici. Asta se întâmplă, an de an, din 2007 încoace. În termen de „specialitate” se numeşte coeficient de reducere liniară. Iată şi de unde apare diminuarea subvenţiilor. La aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, România s-a înscris cu 7 milioane hectare. Cifră rămasă de atunci „bătută în cuie”. Dar, suprafeţele agricole lucrate au crescut an de an. De la Uniune Europeană primim bani de subvenţie tot pentru 7 milioane hectare. Deşi, în acest an, suprafaţa agricolă a ajuns la 9,8 milioane de hectare. Suma totală alocată se împarte la 9,8 milioane ha şi nu la 7 pntru cât a fost stabilită. De aici şi reducerea de care vorbeam. Vestea bună pentru fermieri e că, de anul viitor, nu se va mai aplica reducerea.

 *Plăţi suplimentare în zootehnie

 În sectorul zootehnic, la specia ovine, plata este de 38,5 lei de la bugetul de stat, la care se adaugă sumele pentru zona defavorizată. Pentru sectorul de creștere a bovinelor subvenţia este 435 de lei pentru vaca de carne. Pentru vaca de lapte plățile variază între 700 de lei și 1.300 de lei pe cap, în funcție de productivitatea animalului respectiv.

Veştile bune pentru zootehnişti vin de la anul viitor. Din anul 2015, pentru vaca de carne,  la subvenţia de acum în sumă de 435 de lei pe cap de animale, prin introducerea plăților cuplate, plata va ajunge la 1.600 și ceva de lei pe cap de animal. Pentru vaca de carne, subvenţia medie de 850 lei/cap de animal, va creşte anul viitor la 1.600 lei pe animal. Plăţi care vor creşte treptat până în anul 2020.

Tina CONDREA