Instituţia veghează asupra patrimoniului nemţean cu doar doi angajaţi
Deşi ar trebui să fie motorul cultural al judeţului, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural îşi desfăşoară cu greu activitatea, având doar doi angajaţi permanenţi. Conducerea instituţiei a făcut solicitare către Ministerul Culturii pentru completarea schemei de personal, însă răspunsul primit a fost negativ.
„Doresc să cer sprijinul autorităţilor locale şi centrale, pentru reorganizarea acestei instituţii, care, timp de zece ani, nu a mai funcţionat la nivelul la care ar fi trebuit să funcţioneze. Ne confruntăm cu problema lipsei de personal, în momentul de faţă Direcţia pentru Cultură având doar doi angajaţi permanenţi: subsemnata, angajată pe postul de consilier superior pe bunuri culturale mobile şi doamna secretar, care este personal contractual. Cu doi oameni, instituţia nu poate funcţiona, de aceea am fost nevoiţi ca, pentru a face faţă tuturor solicitărilor, să aducem oameni cu contracte de prestări servicii”, ne-a spus Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural.
În prezent, sunt încheiate şase astfel de contracte, pentru onorarea cărora Direcţia pentru Cultură plăteşte 80% din bugetul lunar al instituţiei. „Mi-ar fi plăcut ca o parte din acest buget să fie folosit pentru restaurarea monumentelor istorice, dar nu o putem face câtă vreme nu avem completată schema de personal şi trebuie să plătim atât de multe contracte de prestări servicii ”, a adăugat Rocsana Josanu.
Haos în păstrarea documentelor
Lipsa personalului îşi spune cuvântul nu doar în privinţa monitorizării celor 537 de monumente şi situri aflate pe lista monumentelor istorice din judeţul Neamţ, ci şi în privinţa arhivei care nu a mai fost pusă în ordine de peste 15 ani.
„Am făcut solicitare către Ministerul Culturii în vederea deblocării posturilor, dar din păcate am primit răspuns că nu se poate da acceptul pentru organizarea unui concurs, astfel încât mergem pe sistemul de avarie pe care l-am avut şi până acum. Este foarte greu, pentru că sunt foarte multe obiective de îndeplinit. Spre exemplu, arhiva pe care o avem nu este pusă la punct din anul 2000. Acest lucru ne împiedică să găsim documentele mai vechi referitoare la avizele care au fost eliberate sau la documentele contabile. De altfel, în cadrul unui control făcut de şeful Arhivelor Naţionale Neamţ am primit observaţii destul de multe, riscând să primim şi o amendă”, a spus şefa Direcţiei pentru Cultură.
Anul trecut, nu mai puţin de trei directori s-au perindat la conducerea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Neamţ, după ce acest post fusese ocupat de Adrian Alui Gheorghe, în perioada 2005 – 2013. Dorin Teodorescu, Victor Munteanu şi Sorin Predescu au fost urmaţi de profesoara Rocsana Josanu, actualul director, fost muzeograf la Casa Memorială „Ion Creangă” din Târgu Neamţ.
Irina NASTASIU