Credite pentru agricultori

*Suma disponibilă: 130 milioane euro
* Dobândă redusă, garanții mai mici
*Produs bancar foarte prietenos cu fermierii
Printr-un program derulat prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, suma de 130 de milioane de euro va fi la dispoziția agricultorilor români. Fermierii vor beneficia de credite cu o dobândă cu 50% mai mică, cu garanții mici, fiind un produs bancar foarte prietenos cu fermierul, destinat mai ales investițiilor din ferme, dar și un ajutor pentru exploatațiile care au nevoie de capital.  Se estimează că 350 de fermieri români vor beneficia de acest nou instrument financiar.
Din totalul de 130 de milioane de euro, puse la dispoziția fermierilor, 94 de milioane de euro provin din Programul Național de Dezvoltare Rurală. Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale va gestiona acest program de creditare a fermierilor, iar împrumuturile se vor face în lei pentru a proteja fermierii de fluctuațiile cursului de schimb.
Prin acest program de creditare vor fi ajutate fermele din zonele care au nevoie stringentă de investiții, prioritate vor avea fermierii tineri și fermele noi, în așa fel încât acest avantaj creat prin acest instrument să fie facil pentru agricultorii aflați la început de drum.
*Primul acorde finanțare este semnat!
Ministerul Agriculturii şi Fondul European de Investiţii au semnat primul acord de finanţare, pentru a veni în sprijinul fermierilor români care vor să facă investiții în exploatațiile agricole sau ale căror ferme au nevoie de capital de lucru. Acordul se aşează pe o sumă de aproape 94 milioane euro prevăzut în bugetul PNDR, deci cu bani de la UE, într-un mecanism lesnicios pentru fermieri. România este a cincea țară din Europa care semnează un astfel de acord de finanțare pentru agricultură.
Cât de curând, după semnarea acestui acord, vor fi făcute publice, printr-un document, un apel de exprimare a intenției, lista băncilor incluse în programul de creditare a agricultorilor, suma minimă și suma maximă pe care un fermier român o poate împrumuta prin acest program, dobânzile practicate și despre care s-a anunțat deja că vor fi cu 50% mai mici, garanțiile pe care trebuie să le depună un fermier pentru a beneficia de suma maximă. Atunci vor fi făcute publice toate condițiile și termenele de accesare a unui împrumut prin acest program.
Pe lângă reducerea dobânzilor, fermierii vor mai avea un avantaj: garanții cât mai mici care se vor cere pentru un împrumut.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU