Credite garantate pentru afaceri rurale  

crediteÎntreprinderile mici și mijlocii (IMM) din domeniul agricol și non agricol, din spațiul rural, își pot acoperi partea de co-finanțare necesară implementării proiectelor europene prin credite garantate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Instituția acordă garanții pentru credite contractate la proiecte depuse pe șase dintre măsurile din PNDR 2020 deschise de AFIR în 2015 și prin care se mai pot solicita fonduri europene nerambursabile până în 30 octombrie 2015.

Garanțiile oferite de Fond pot ajunge până la 80% din valoarea finanțării, pe o perioadă corelată cu durata creditului. Garanția se acordă în moneda creditului, ajunge la maximum 2,5 milioane euro/beneficiar și se obține la solicitarea băncii, în baza aceleași documentații de credit, printr-o procedură simplă și rapidă. În acest scop, Fondul are încheiate convenții de colaborare cu 29 de instituții financiar-bancare.

*Activități creditate și garantate

Garanțiile emise de Fond susțin proiecte cu finanțare prin submăsura 4.1a –„Investiții în exploatațiile pomicole“ și submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole“.

Se acordă garanții și beneficiarilor submăsurii 4.3 –„Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice – componenta Irigații“. Sprijinul public nerambursabil este de 100%, însă beneficiarii pot accesa garanții pentru creditele necesare pentru susținerea implementării proiectelor care beneficiază de finanțare nerambursabilă europeană acordată prin AFIR. Din sursele puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii, Fondul poate acorda garanții pentru creditele contractate de consiliile locale și asociații ale consiliilor locale, pentru proiecte de infrastructură rurală: tehnico-edilitară și drumuri forestiere.

Pe submăsura 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale“, Fondul asigură garantarea creditelor pentru susținerea investițiilor pe care beneficiarii microîntreprinderi și întreprinderi mici le pot dezvolta pentru desfășurarea unor activități non-agricole în zonele rurale. Investițiile eligibile vor beneficia de finanțare nerambursabilă în procent de 100%, însă beneficiarii pot accesa garanții pentru creditul punte, în cazul în care nu dispun de resurse proprii, pentru avansarea cheltuielilor necesare pentru demararea proiectului.

Pe submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“, Fondul acordă garanții la creditele pentru modernizarea fermelor mici, în vederea asigurării îmbunătățirii activității economice și de mediu. Beneficiarii sunt fermierii care dețin în proprietate sau în folosință o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică pentru o perioadă de 10 ani.

Pentru „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole“, Fondul garantează micro-întreprinderile și întreprinderile mici deja existente, din spațiul rural, precum și micro-întreprinderile și întreprinderile mici recent înființate.

Tina CONDREA