Covorul vegetal „dă viață“ solului

*Fertilitatea depinde de arătură, lipsa ori excesul de apă *Pământul s-a „născut“ fără plug, în pădure
În ultima vreme, specialiștii promovează tot mai intens utilitatea covorului vegetal ca soluție pentru „a da viață solului“, cu scopul final de a crește fertilitatea pământului. Covorul verde este cultura care se înființează pe solurile cu probleme, slab fertile sau cu exces de umiditate. Covorul vegetal protejează solul, permite efectuarea lucrărilor solului mai ușor, fertilizează și erbicidează solul. Plantele care compun covorul vegetal, odată introduse în sol, aduc un aport important de substanțe nutritive. Sunt mai plante utilizate în amestecuri diferite, de la tipuri de trifoi diferite, la floarea soarelui specială pentru covor verde. Se mai poate folosi: sorg sudanez, hrișcă, măzăriche, bob.
Solul este suport de producție. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că, dacă scade fertilitatea naturală a solului, pierdem mult din recoltă.
*Cum refacem fertilitatea solului?
Fertilitatea solului se pierde prin lipsă ori exces de apă, dar și prin arătură. Este greu pentru unii agricultori să accepte asta. Nu-și dau seama că fac o mare greșeală, pentru că pierdem ciclul natural de pământ, care s-a „născut“ fără plug, în pădure. Soluția pentru agricultorul clasic este să bage scarificatorul, să facă drenaj, să facă irigație și, bineînțeles, să comande multe îngrășăminte, care îl ajută.
Pentru o agricultură integrată durabilă, se poate veni și cu alte soluții. Mai ales că este foarte greu să refacem fertilitatea solului. Soluția aplicată în mai multe ferme este să nu mai arăm terenul la mare adâncime, ci să lucrăm solul cu sisteme de mașini agricole cu dinți. Sunt acele utilaje care permit să nu mișcăm profund pământul, să avem un amestec doar la suprafață, așa cum este în pădure. Atât! Astfel, nu reinventăm apa caldă sau apa rece. Încercăm să refacem ce se întâmplă în natură.
Bineînțeles că și rotația culturilor este foarte importantă, iar unde se vene cu o cultură intermediară, cu covorul vegetal, facem bine sănătății pământului. Pentru că, din păcate, necesitatea covorului vegetal este percepută mai puțin în rândul fermierilor. Recomandarea specialiștilor este extinderea acestui mod de a lucra pământul.
*Beneficiile covorului verde
Fiecare specie de plante are un anume rol în sol. Una aduce azotul, alta influențează structura solului. Toate au un scop clar definit. Sunt 10 specii diferite de astfel de plante. Un pământ acoperit de culturi agricole rezistă mai bine la ploaie. Fiecare rădăcină are scopul ei. Covorul vegetal este o pompă de elemente fertilizante, care pompează macro- și micro-elementele dintr-o zonă în alte. Toate paiele produse de covorul vegetal sau de culturi intermediare vor ajuta să mărim cantitatea de elemente fertilizante unde este cea mai mare zonă cu rădăcini ale culturilor.
În general, la un covor vegetal ne uităm la aspectul său aerian, dar ar trebui ne intereseze mai ales partea de la rădăcină. Un sistem radicular de secară forestieră reprezintă foarte multe rădăcini. Care este utilajul care ne poate face lucrarea asta? Nici unul. Trebuie să știm că, prin rădăcinile plantelor, o lucrare de teren poate ajunge la un metru și jumătate. Covorul vegetal ne aduce viață, întrucât alături de fiecare rădăcină există o viață întreagă de micorize, de bacterii. Un plug nu poate aduce niciodată viața aceasta. Un covor vegetal poate tot timpul.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU