Copil de 2 ani diagnosticat cu gripă

18/02/2015

copil viroza* În ultima săptămână s-a înregistrat o avalanşă de cazuri de infecţii respiratorii

În judeţul nostru a apărut primul caz de gripă înregistrat la bebeluşi, de la începutul sezonului şi până în prezent. Potrivit epidemiologilor de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, medicii de boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean ţin sub observaţie un copil în vârstă de 2 ani diagnosticat clinic cu gripă şi care urmează tratament simptomatic până la confirmarea “verdictului” prin analize de laborator. Din evidenţele DSP Neamţ reiese că săptămâna trecută au mai fost diagnosticaţi cu gripă alţi 16 nemţeni, faţă de 12 câţi au fost luaţi în evidenţe acum două săptămâni.

În creştere vertiginoasă se află şi numărul cazurilor de viroze respiratorii şi pneumonii, cei mai afectaţi fiind, în continuare, copiii. Din datele transmise de medicii de familie şi centralizate de epidemiologii de la DSP Neamţ reiese că săptămâna trecută au fost înregistrate 1596 de cazuri de viroze respiratorii şi 818 de pneumonie. Cazurile grave de infecţii respiratorii, respectiv 203 din cele peste 2.000 diagnosticate, au fost spitalizate în vederea administrării tratamentelor specifice, sub supraveghere medicală.

Gripa este o boală infecţioasă acută determinată de virusul gripal, care este foarte contagioasă şi poate atinge proporţii epidemice. Gripa determină infectarea tractului respirator superior (nas, gât), dar poate afecta şi tractul respirator inferior (plămânii ). Sezonul gripei este în lunile noiembrie-martie. Simptomele de gripă apar la 2-3 zile după expunerea la virusul gripal; debutul este brusc şi afectează tractul respirator superior. Apar: febră mare 40 grade Celsius, frisoane, mialgii (dureri musculare), cefalee (dureri de cap), disfagie (dureri în gât), tuse seacă frecventă, stare generală alterată. Copiii mici pot să prezinte dureri abdominale, vărsături, diaree, febră mare şi stare de iritabilitate.

Geanina NICORESCU