Controlul subvenţiilor, la final

Tina-Suvenţii la control, foto*S-au verificat fermele vegetale şi zootehnice

*Urmează plăţile, din 16 octombrie

Acţiunile de control  efectuate de specialiştii APIA Neamţ în fermele vegetale şi zootehnice au ajuns la final. Astfel de verificări s-au făcut la nivel naţional, nu doar în judeţul Neamţ. Parctic, în judeţul nostru controlul a fost grăbit. Cel puţin în sectorul vegetal. Asta ne-a declarat Mihai Dorneanu, directorul  APIA Neamţ: „Prin lege, verificările în fermele vegetale au ca termen de finalizare data de 15 octombrie. Noi ne-am stabilit o ţintă, pe care cu siguranţă o vom atinge. Ne-am propus ca toate controalele privind plata unică pe suprafaţă să le finalizăm pe 30 septembrie. Adică astăzi. Pentru asta, oamenii de la APIA Neamţ au lucrat şi în acest  week-end. Am vrut să terminăm mai repede controlul în teren, pentru ca să avem timp să eliberăm autorizaţiile de plată, plăţi care sunt programate să înceapă de pe 16 octombrie 2014. Interesul nostru este ca fermierii să-şi primească la timp subvenţiile. Că au mare nevoie de bani pentru începerea ciclului agricol.”

 

*Control pe alese…

Nu au fost verificate toate suprafeţele pentru care fermierii nemţeni au solicitat subvenţii, ci doar eşantioanele stabile de calculator, la APIA Central. Astfel, la nivelul judeţului Neamţ, au fost eşantionaţi 14 fermieri pentru controlul tematic în teren, control care se face pe bază de GPS. La controalele prin teledetecţie au fost eşantionaţi 1533 fermieri, unde verificarea  s-a făcut prin fotografiere  din avion. La aceste eşantioane s-a urmărit şi respectarea cerinţelor de eco-condiţionalitate şi de agromediu.

În timpul controalelor nu s-a căutat  „noduri în papură”, găsirea de nereguli cu tot dinadinsul. Nu neapărat, dar se poate întâmpla. Directorul APIA Neamţ ne-a spus că nu-i vorba de nereguli majore, ceea ce s-a găsit în teren. Vorbim  de neconcordanţe între suprafaţa din teren şi cea înscisă în cererea de subvenţii, dinferenţe între culturile declarate şi cele din teren.  Probleme mai mari sunt în cazul fermierilor care au angajamente de agromediu şi de eco-condiţionalitate, aici neregurile constate se lasă cu sancţiuni mai dure. Este vorba şi de bani mai mulţi pe care îi primesc fermierii din zona montană defavorizată, acolo unde se dau astfel de subvenţii.

 

*Număratul oilor şi caprelor  s-a terminat duminica trecută!

 

Din sectorul zootehnic, primele care au intrat la verificare au fost fermele de oi şi capre. În cazul lor, prin lege, termenul de finalizare a verificărilor a expirat în data de 28 septembrie 2014. După asta urmează verificările şi la efectivele de bovine, care se vor termina pe 21 decembrie 2014.

Şi în sectorul zootehnic, la speciile de ovine şi caprine controalele s-au făcut tot prin eşantionarea realizată de APIA Bucureşti. Din Neamţ au fost luate la „puricat” 274 de ferme de ovine şi caprine. Pe durata controlului, inspectorii de la APIA Neamţ  verfificat  dacă există concordanţă între numărul de animale înscris pe cererea de subvenţii şi cele aflate în bătătură. Dacă animalele au fost reţinute în ferme în termene stabilite de lege. Bunăoară, la oi, 100 de zile după data la care s-a depus cererea de subvenţie. După cum ne-a explicat directorul Mihai Dorneanu şi fermele de oi şi capre s-au găsit tot neregului minore. Mai lipsea pe ici pe colo câte vreun animal la numărătoare. Necazul e că a fost şi cazuri în care fermierii au refuzat, mai exact n-au primit în control inspectorii de la APIA Neamţ. În astfel de situaţii, sancţiunile aplicate sunt foarte dure. Din start, cererile de subvenţii depuse în acest an devin neeligibile. În funcie de gravitatea faptei, se pot dispune şi sancţiuni multianuale.

 

*În sectorul vegetal, plăţi din 16 octombrie

 

Din 16 octombire, începe de punerea cererilor de autorizare la plată a subvenţiilor cuvenite pe unitatea suprafaţă. Condiţiile şi modalităţile de acordare a plăţilor directe pe care trebuie să le respecte fermierii sunt mai multe. Teren agricol pentru care se dau subvenţii trebuie să aibă suprafaţa de cel puţin 1 ha, cu suprafaţa parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei este de cel puţin 0,1 ha. S-a verificat şi respectarea cerinţelor de eco-condiţionalitate pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei. Ne referim la bunele condiții agricole şi de mediu, cerinţele legale în materie de gestionare  şi cerinţele minime relevante pentru măsura de agro-mediu.

 

*Subvenţii, după reguli noi

 

Din acest an au fost implementate și se verifică, prin control la fața locului, cerinţele legale în materie de gestionare din domeniile: sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor și notificarea bolilor. In esenţă, iată care sunt restricţiile la care se referă controale.Fermierul va ţine evidenţa la zi, în Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor. Interzicerea utilizării anumitor substanţe cu efect hormonal, tireostatic şi beta-agoniste în creşterea animalelor. Sunt verificate principii și cerinţe generale ale legislaţiei alimentare şi proceduri în domeniul siguranţei produselor alimentare, precum şi măsuri de combatere a anumitor boli la animale.

În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA Neamţ, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafata devine neeligibilă. La subvenţiile acordate pe unitatea de suprafaţă, nu au fost cazuri de refuzuri în a primi în control inspectorii de la APIA Neamţ.

Tina CONDREA