Controale în piețe, pe ogoare, la procesatori și depozitari / Ofensiva de toamnă a inspectorilor agricoli

 

* Interviu cu dr. ing. Traian Vararu, coordonatorul Compartimentului monitorizare, inspecții, verificare și control Neamț din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Compartimentul monitorizare, inspecții, verificare și control este o nouă structură agricolă, care a luat ființă în primăvară, la nivelul județului Neamț. Noua entitate s-a înființat prin preluarea acestor activități de la Direcția pentru Agricultură Neamț, cu tot cu personalul și dotările aferente. Activitatea se desfășoară sub directa îndrumare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Atunci, prin ordinul ministrului, coordonatorul acestei activități la nivelul județului Neamț a fost numit dr. ing. Traian Vararu, cu care am purtat o discuție privind activitatea noului Compartiment.

„Nu sancțiunile sunt obiectivul nostru“

Reporter: A trecut ceva vreme de la înființare, deja ați „intrat în pâine“, iar „lanul“ e vast…

Traian Vararu: Noul Compartiment are în răspundere o gamă vastă de domenii, cum sunt inspecțiile de stat de control tehnic viticol, privind valorificarea legumelor, fructelor și controlul piețelor, inspecții de stat în domeniile agriculturii ecologice și industriei alimentare, inspecții de stat pentru controlul depozitelor de cereale, inspecții de stat în domeniul organismelor modificate genetic și al fertilizanților, precum și inspecții de stat în domeniul cultivării plantelor tehnice și a plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope.

Rep.: Cu care din ele ați început?

T.V.: Este sezonul legumelor și fructelor de toamnă mult căutate pentru conserve, motiv pentru care ne-am ocupat de organizarea piețelor din județ, pentru a primi doar producătorii cu atestat ca să-și vândă producția proprie de legume și fructe. Am verificat raportul dintre prețuri și calitatea mărfurilor, iar concluzia noastră a fost că ele sunt mult mai convenabile față de anul trecut.

Tot acum este și momentul când se valorifică strugurii pentru vinificație. Inspectorii noștri au făcut verificări și determinări asupra calității strugurilor și a concentrației de zahăr. Recomandarea noastră e ca oamenii să cumpere strugurii pentru vin datorită calității excepționale și concentrației de zahar care este de peste 190g/l.

Rep. Cu siguranță, n-ați umblat numai prin piețe…

T.V.: Sigur că nu. S-au verificat operatorii din domeniul produselor ecologice, respectiv grâu, cătină, miere de albine și a celor de procesare și ambalare a produselor bio. Aici este o problemă: procesatorii din județ nu prea sunt interesați de aceste produse. Ele sunt vândute la diverse societăți comerciale din țară, după care ajung la export, în loc să fie procesate la noi pentru consumatorii din județ sau din țară.

Am verificat și vom verifica în permanență producătorii de produse tradiționale, dacă ele sunt conforme cu legislația reactualizată. Totodată, controale s-au făcut și la producătorii precum înscriși în Registrul național al rețetelor consacrate, am verificat dacă acestea sunt respectate.

Rep.: Cu privire la soia modificată genetic, discuțiile sunt pro și contra. Ce se întâmplă în agricultura nemțeană?

T.V.: Noi, periodic, am făcut informări cu privire legislația în domeniul organismelor modificate genetic, noutățile apărute le-am adus la cunoștința tuturor cultivatorilor de soia. În plus, am verificat unitățile cultivatoare, prin prelevarea de probe și analiza lor. Până în prezent, în județ, nu s-au identificat cultivatori de soia modificată genetic. Cu toate astea, noi vom continua acțiunile de acest gen. Tot acum sunt verificate depozitele de cereale privind respectarea condițiilor care au stat la baza autorizării și a legislației pe filiera cerealelor.

Rep.: N-ați pomenit de vreo sancțiune aplicată…

T.V.: Nu sancțiunile sunt obiectivul nostru. Activitatea noastră este mai întâi de îndrumare și apoi control. Amenzile ce se pot da sunt foarte mari, depinde de domeniul controlat. Deocamdată am dat doar niște avertismente. Adevărul e că fermierii ori procesatorii sunt interesați să respecte noile reglementări, știind și ei cât de mari sunt sancțiunile pe care le pot primi.

Tina CONDREA