Consultanță, la prețuri de referință

După sincopele apărute în trecuta alocare financiară europeană, în timp, s-au încercat toate procedurile posibile ca deficiențele  să fie eliminate. Complet, dacă s-ar putea!

Așa au apărut, rând pe rând, mai multe simplificări privind  accesarea fondurilor europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale. Vorbim de proceduri simplificate, producții standard, achiziții online, depunerea continuă a  Cererii de finanțare, cu evaluare lunară, precum și depunerea online a proiectelor europene, criterii de autoevaluare a proiectelor europene.

*Lista prețurilor de referință

Acum se vine cu o altă facilitate interesantă pentru cei interesați de accesarea banilor europeni. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale intenționează să realizeze, în perioada următoare, o listă cu prețuri de referință pentru servicii de consultanță. Astfel, beneficiarii fondurilor europene, alocate prin PNDR 2014-2020,  vor putea compara mai ușor tarifele percepute de consultanți pentru realizarea proiectelor.

Lista cu prețuri de referință pentru servicii de consultanță va fi similară cu Baza de date cu prețuri de referință pentru mașini, utilaje și echipamente realizată de AFIR. Asta ar ajuta foarte mult pe potențialii beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile. Din start, ei ar ști cam care este prețul pieții. Fie și numai ca să se orienteze, să-și facă socotelile. Asta ar fi partea plină a paharului.

Partea goală revine firmelor de consultanță. Așa li se pot limita câștigurile, fiindu-le impus un anume barem. Despre banii de consultanță, au fost multe discuții și, mai ales, nemulțumiri.

Tina CONDREA