Conferina Regională GAL „Podişul de Nord al Bârladului” / În topul național al accesării finanțărilor

 

Fondurile nerambursabile destinate localităților, zonelor dar și micilor operatori economici pot fi accesate. Cu muncă, cu seriozitate, cu respect pentru lucrul bine făcut, cu multă răbdare printre hățișurile și (uneori) aberațiile birocratice – aceasta a fost concluzia Conferinței Regionale organizate de GAL „Podişul de Nord al Bârladului”.
Respectivul GAL de Acțiune Locală este un adevărat model de bune practici pentru aceste instituții relative nou-înființate iar prezentarea făcută de managerul Mihai Stoica este întregită de fapte și cifre: locul 5 la nivel național (din cele 163 GAL-uri existente) la sumele atrase și la procentul de absorbție.
„În ultimul an, Asociaţia GAL Podişul de Nord al Bârladului a reuşit să contracteze 70% (1.332.391 euro – n.r.) din alocarea financiară aprobată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În total, au fost depuse 42 de proiecte, dintre care 7 au fost retrase de către beneficiari, două au fost neeligibile, iar 29 de proiecte au fost contractate. Alte 4 proiecte sunt în evaluare la APDRP”, a declarat Mihai Stoica, manager GAL.
Iar dacă suma totală poate părea relativă într-o țară în care se vobește de proiecte scumpe realizate cu bani europeni, e de menționat că între beneficiarii serviciilor acestui GAL se numără mulți fermieri din zona de acțiune a acestuia, cu finanțări de câte 7.500 euro (categoria ferme de subzistență) dar și administrații locale (reabilitare cămin cultural, amenajare spațiu de recreere, realizare piste de bicicliști, reabilitare bibliotecă comunală etc – sume de la 91.000 euro la 200.000 euro/proiect). De asemenea, tot de finanțări la fel de consistente au beneficiat sau vor beneficia și unii agenți economici din zona de acțiune a GAL-ului (modernizare fermă agricolă, achiziții de utilaje de mecanizare, construire pensiune agroturistică etc).
GAL „Podişul de Nord al Bârladului” este o structură implicată în dezvoltarea microregiunii delimitată de teritoriile administrative ale comunelor Bîra, Boghicea, Gâdinţi, Sagna, Stăniţa din judeţul Neamţ şi Oţeleni din judeţul Iaşi, prin planul de dezvoltare locală selectat în contextul axei IV LEADER.
Proiectele selectate de GAL sunt depuse la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), după care se semnează contractele de finanţare. Demararea înființării acestui GAL a beneficiat de sprijinul deputatului Ioan Munteanu, al actualului vicepreședinte de la Consiliul Județean Dan Manoliu, al unor importante instituții județene (Prefectură, Consiliul Județean, Direcția Agricolă etc).
Interferența și colaborarea eficientă a personalului din GAL cu instituțiile statului și cu s-a văzut și la conferința regional când, la aceeași masă au stat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Prefecturii şi Direcţiei Agricole, alături de primari ai comunelor din GALPNB şi câţiva beneficiari de proiecte.
Prezent la dezbatere, vicepreședintele CJ Neamț, Dan Manoliu a avut cuvinte de apreciere pentru acest GAL și, de asemenea, a venit cu câteva propuneri derivate din necesitățile județului Neamț sau din experiențele unor grupuri similar din alte țări europene. Referindu-se la sprijinul acordat micilor ferme, acesta a punctat rolul pe care ]l pot avea acestea și în creșterea nivelului de trai al populației și în dezvoltarea zonei: “Este bine să vă îndreptaţi către sistemul individual, deoarece reprezintă o sursă extrem de importantă de venituri. În străinătate, fiecare familie îşi asigură o existenţă mai mult decât decentă din această activitate. Ar fi bine să vă gândiţi şi la un sistem de desfacere a produselor agricole, animale, rezultate în urma acestor proiecte. Degeaba încurajăm dezvoltarea în mediul rural dacă produsele obţinute nu pot fi vândute.
Dan Manoliu le-a propus reprezentanților GAL „Podişul de Nord al Bârladului” să ia în calcul și oportunitatea unor schimburi de experiență cu instituții similare din Europa, la care să participle atât reprezentanți ai administrațiilor publice cât și ai potențialilor beneficiar privați.
Și ceilalți reprezentanți ai administrației județene sau ai instituțiilor de profil au ținut să aprecieze colaborarea cu staff-ul acestui GAL, seriozitatea dovedită de echipa condusă de managerul Mihai Stoica și președintele Mimi Gherasim.

D. VINCA