Condiţii noi pentru achiziţionarea tancurilor de răcire a laptului

Tanc de racire lapte

*Cererile se primesc până 15 aprilie 2014

*Camera Agricolă Neamţ  oferă tot sprijinul

Anul trecut, în luna noiembrie, a apărut ordonanţa de guvern conform căreia crescătorii de bovine beneficiază  de  ajutorul  de minimis acordat  celor care deţin până la 5 capete vaci de lapte şi sunt organizaţi într-o singură formă asociativă, constituită la nivelul unei comune.

La jumătatea lunii ianuarie 2014, s-a dat  o altă ordonanţa care s-o modifice pe cea de anul trecut. Prima schimbare viza termenul până la care se depun, la primării,  cererile de sprijin financiar. Iniţial, data limită expira  pe 3 martie,  iar atunci s-a dat o prelungite a termenului până pe 15 aprilie. Un câştig de timp de aproape o lună şi jumătate. Modificare care vine efectiv în sprijinul deţinătorilor şi al asociaţiilor crescătorilor de animale.

Şi nu-i singura modificare care îi avantajează pe crescătorii de vaci cu lapte. Nu, pentru că, zilele acestea, a mai apărut o „schimbare de macaz”. Detalii ne-a oferit Cezar Sava, directorul Camerei Agricole Neamţ şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine „Petrodava” Neamţ:  S-a eliminat condiţionarea acordării sprijinului financiar de angajamentul crescătorului de animale de a menţine efectivul de animale timp de doi ai de la data achiziţionării tancului de răcire a laptelului. Contează efectivul de animale avut la data achiziţionării tancului, care trebuie să fie de minimum 5 vaci cu lapte. A mai apărut o modificare foarte importantă şi avantajoasă pentru crescătorii de bovine.  În lumina noilor reglementări,  tancuri de răcire a laptelui pot achiziţiona şi asociaţiile profesionale ale crescătorilor de animale care au mai multe îndeletniciri prinse în obiectul de activitate, nu doar cea de cumpărare a  tancurilor de răcire a laptelului. Până acum acest drept îl aveau numai asociaţiile  înfiinţate doar cu acest scop.  De acest drept se bucurau doar asociaţiile care aveau ca obiect de activitate numai achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui. Acum, toate asociaţiile locale ale crescătorilor de animale pot face acest lucru. După depunerea cererilor privind acordarea ajutorului de minimis pentru procurarea de tancuri de răcire a laptelui, beneficiarii se pot adresa Camerei Aagricole Neamţ, care se va ocupa de toate documentele necesare pe fluxul de achiziţionarea  acestui produs. Vrem să venim astfel în sprijinul primăriilor şi al crescătoirlor de animale ca să nu mai umble pe drumuri, să-şi piardă vremea cu obţinerea tuturor actelor necesare. le oferim tot sprijinul necesar.”

Încă de luna trecută se stabilise că mai  întâi se obţine avizul favorabil achiziţionării tancului de răcire a laptelui.  Abia după asta, formele asociative depun cereri pentru obinerea sprijinului financiar  la primăriile comunelor pe  raza cărora sunt înregistrate sediile sociale ale acestora, însoţite documentele necesare. Asta pentru a nu depune cerere de sprijin financiar, atâta vreme cât nu ştii că ai dreptul la aşa ceva! Documetele solicitate rămân aceleaşi. Este vorba  de centralizatorul cu membrii formei asociative, care să ateste numărul de vaci de lapte pe fiecare membru şi numărul total de vaci de lapte; copia BI/CI al/a reprezentantului legal al formei asociative;  document care atestă înscrierea vacilor de lapte a membrilor formei asociative în Registrul Naţional al Exploataţiilor; copia actului de constituire a formei asociative, din care să reiasă scopul constituirii acesteia, respectiv achiziţionarea tancului de răcire a laptelui pentru membrii săi; documente emise de primărie din care reiese punerea la dispoziţie, de către aceasta a suprafeţei aferentă instalării tancului ori tancurilor de răcire, precum şi a utilităţilor specifice necesare funcţionării acestora. Toate facilităţile puse la dispoziţia asociaţiei de către primărie sunt valabile pentru toată perioada funcţionării investiţiei realizate

Printr-o  altă modificare , făcută tot luna trecută, se precizează clar data până la care  primăriile transmite situaţia centralizatoare a cererilor la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Asta se va realiza până la 31 mai 2014.

Sprijinul se dă pentru  achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui, cu o capacitate de maxim 1000 litri  la nivelul unei comune. Ajutorul de minimis se dă sub formă de subvenţie, în cuantum de maxim 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă. Această sumă cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancului de răcire a laptelui cu o capacitate de maxim 1000 litri/comuna, instruirii necesare pentru utilizarea acestora, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare. Dacă e achizitionează un  tanc cu o capacitate mai mica de 1.000 litrii, cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis, se corelează cu capacitatea tancului de răcire. Ajutorul de minimis nu poate depăşi plafonul maxim de 5000 euro.  Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor, într-o singură tranşă.

În cazul nerespectării prevederilor acestui act normativ, beneficiarii schemei de minimis vor fi obligaţi la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă penalităţi şi dobânzi , de la data încasării acestuia.

Tina CONDREA