Colectă locală pentru Înalta Poartă

Tina-ACOR, foto valeria DascãluDe data asta, primarii se pare că s-au făcut auziţi!  Au obţiunut o victorie. Poate doar numai o promisiune! Detalii ne-a oferit Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România-Filiala Neamţ.” Din acest an, 25 la sută din valoarea impozitului pe venitul agricol va rămâne în primării. Aşa ne-a promis domnul Liviu Dragnea, misnitrul Dezvoltării Rulare. Mi se pare corect aşa, din moment ce noi îl colectăm”.

La apariţia celui de al doilea bir pus pe capul ţăranilor, în 2013, primarii din toată ţara au protestat, au trimis  Guvernului României un memoriu cu revedicările lor. Una din cele 11 nemulţumiri se referea la faptul că primarii trebie să adune şi noile impozite agricole pe care trebuie să vireze integral la bugetul central. O colectă locală pentru …Înalta poartă.  ”Respingem categoric o astfel de măsură, care ar face ca primarii să fie priviți de cetățeni că percep noi „biruri”, fără ca aceste venituri să facă obiectul utilizării pentru realizarea unor proiecte locale,” se menționa în acel protest. Atunci au protestat degeaba. Acum, la negoocierile de la Bucureşti, se pare că au avut mai mult noroc.

*Impozitul agricol, „praf” în ochi

Primarii nemţeni  nu prea au motive să se bucure, că, vezi Doamne,  vor beneficia de sume suplimentare la bugetul local. Cu siguranţă nu! Asta pentru că, la nivelul judeţului, nu vor fi prea mulţi plătitori nemţeni de impozit pe venitul agricol, având în vedere că limita minimă impozabilă este de 2 hectare la cereale. La noi în judeţ, media de proprietate este în jurul a 1,5 ha. Este vorba de cei care lucrează individual pământul. Dacă este dat într-o formă asociativă, acolo se plăteşte impozit pe profit, la nivelul întregii societăţi.

*Nu se impozitează chiar tot!

Nu tot ce are ţăranul în bătătură, grădină ori în câmp este supus noului bir agricol. Al doilea bir de fapt. Pentru că  omul plăteşte impozit pe terenul afltat în proprietate, apoi impozit pe venitul agricol obţinut pe acel teren!

Trebuie menţionat că nu se impozitează suprafeţele de până la 2 ha, la culturile de cereale, plante oleaginoase, cartof, sfecla de zahăr, hamei pe rod,  la tutun până la 1 ha, legume în câmp -0,5 ha, legume în spaţii protejate -0,2 ha, leguminoase pentru boabe -1,5 ha, pomi pe rod -1,5 ha, vie pe rod – 1 ha, arbuşti fructiferi – 1 ha, iar la  flori şi plante ornamentale până la 0,3 ha. Fermierul care are o suprafață mai mare, dacă o parcelează pe bucăţi mai mici pentru diferite culturi  poate scăpa de impozitul pe venitul agricol.

În sectorul zootehnic, scapă de impozitare fermierii care deţin până  la 2 vaci ori bivoliţe, până la 50 de oi,  capre -25, porci pentru îngrăşat până la 6 capete, 75 familii de albine, până la 100 păsări de curte.

Tina CONDREA