Cofinanțarea, „moartea“ proiectelor europene

Tina-Cofinanțare*Băncile au pus și ele „bețe în roate“

Lipsa cofinanțării a condus la rezilierea celor mai multe proiecte europene, aceasta fiind de vină în 99 la sută din cazuri. Practic, beneficiarii fondurilor europene nerambursabile disponibile din trecuta alocare financiară inclusă în PNDR 2007-2013 nu au mai reușit să implementeze proiectele, chiar dacă acestea au fost declarate eligibile la finanțare.

De vină au fost și băncile, instituțiile financiare nebancare (IFN) sau alte entități care acordă finanțări. Ne referim la cazurile în care nu și-au mai respectat angajamentele. Au fost asemenea situații și în județul Neamț. Chiar și în cazul unor proiecte de investiții foarte mari, în sumă totală de 2,5 milioanele euro, cum i s-a întâmplat Primăriei Moldoveni. Până la urmă, primarul Maricel Bârjoveanu a găsit înțelegere la o altă unitate bancară, așa a putut salva investițiile mari incluse în proiectul integrat de 2,5 milioane euro, fonduri europene integral nerambursabile. Era vorba de plata TVA-ului, care nu intră la cheltuieli eligibile, el urmând să fie plătit de titularul investiției. O sumă mare, dacă raportăm cota de TVA de 24 % la valoarea totală a investițiilor de 2,5 milioane euro.

La nivel național au fost reziliate proiecte europene în valoare de peste 800 de milioane de euro, din PNDR 2007-2013. Pentru a putea recupera o parte din alocările pierdute, Ministerul Agriculturii a realocat sumele către proiecte dezvoltate de autoritățile publice.

*Investițiile publice nemțene, realizate integral

În trecuta alocare financiare, derulată în perioada 2007-2013, investitorii nemțeni au semnat contracte de finanțare în valoare totală de peste 120 milioane euro, fonduri europene nerambursabile. Domeniu în care n-a fost reziliat nici un contract de finanțare europeană.

În cea mai mare parte, banii europeni au fost alocați investițiilor de interes public, cele realizate de primăriile rurale. Aveam implementate 21 de proiecte integrate în valoare de 2,5 milioane euro fiecare. Au fost și alte alocării de fonduri europene integral nerambursabile destinate modernizării drumurilor comunale, drumuri agricole și silvice, investiții pentru corectarea torenților montani și eliminarea riscurilor de inundații. Nici pentru aceste proiecte nu s-au cerut cofinanțări.

* Contracte reziliate doar la investitori privați nemțeni!

Probleme mari au fost și în județul nostru, în cazul investiților din sectorul privat. Aici, cofinanțarea a dus la „moartea“ mai multor proiecte nemțene cu finanțare europeană. Aspecte pe care le-am discutat cu Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț. O primă concluzie: din lipsa cofinanțării au fost reziliate mai multe proiecte europene, din toate măsurile intrate la finanțarea europeană. Ne referim la modernizarea exploatațiilor agricole, instalarea tinerilor la conducerea fermelor, procesarea produselor agricole, dezvoltarea micro-întreprinderilor rurale, dezvoltarea activităților turistice în spațiul rural.

Dar nu numai lipsa banilor de cofinanțare a dus la rezilierea contractelor. Unele proiecte au fost sistate de chiar titularii lor, după ce au văzut că în noua alocare financiară europeană inclusă în PNDR 2014-2020 au mai multe avantaje, iar procedurile sunt cu mult simplificare, ajungându-se mai ușor la banii europeni. Cele mai multe renunțări la finanțarea europeană venite din partea titularilor de proiecte, după care a urmat rezilierea contractelor, s-au înregistrat în cazul investițiilor ce urmau realizate în sectorul de turism rural, prin realizarea de pensiuni și agropensiuni. În trecuta alocare financiară, partea de contribuție a titularului de proiect era de fix 50 la sută. Acum, s-a venit cu mai multe facilități, astfel că sunt situații în care partea de contribuție financiară a titularului de proiecte poate fi de numai 10 la sută. Așa că au renunțat la acea finanțare, venind cu acele proiecte alocările din actualul PNDR.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU