Coada calului, planta miracol a sănătății

Coada calului se folosește ca remediu în probleme ale rinichilor și vezicii urinare, pentru artrită, ulcere și tuberculoză.
În China era utilizată pentru scăderea febrei și ca leac pentru afecțiunile ochilor precum conjunctivita și afectiuni ale corneei, dar și pentru dizenterie, gripă sau hemoroizi. În Grecia, coada calului era utilizată pentru oprirea sângerărilor, tratarea ulcerelor și a rănilor, a tuberculozei și problemelor rinichilor.
Coada Calului este mult apreciată  pentru beneficiile sale pentru sănătate, calități care se datorează unui număr mare de minerale si alti constituenți benefici cum sunt: mangan, calciu, fier, favonoizi, esteri ai acidului cafeic, saponine, taninuri, alcaloizi, fitosteroli, glicozide și siliciu.

Multiplicare, doar prin spori

Coada calului este o planță perenă, cu un rizom târâtor de culoare brună, care poate atinge deseori lungimea de un metru. Are două tipuri de tulpini – unele fertile, altele sterile – drepte, canelate longitudinal.
Tulpina fertilă netedă și neramificată are la capăt un spic ce poartă spori, în timp ce tulpina sterilă este ramificată și cu multe frunze rigide, dispuse în jurul tulpinii, ceea ce îi conferă aspectul unei cozi stufoase. Pe măsură ce se usucă, pe ramurile plantei se formează cristale de silicați, ceea ce conferă plantei efectul abraziv.
Coada calului este o plantă care se multiplică prin spori, nu prin semințe.

Tina CONDREA