Chiar dacă s-au dat subvenţiile, protestul oierilor continuă…

Tina-protestul continuã„Când au auzit că venim la Bucureşti pentru a protesta,  cei de la Ministerul  Agriculturii au plătit imediat subvenţiile pentru ovine şi carine aferente anului 2014. Dar noi mai avem şi alte revendicări, nu doar subvenţiile. Vrem să vedem ce s-a făcut şi cu ceilalţi bani, câte din cerinţele noastre vor fi luate în seamă. Oieri din toată ţara, ne-am adunat în faţa Guvernului pentru a protesta, a ne face cunoscute nemulţumirile,” ne-a declarat Ioan Crăciun, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de ovine „Mioriţa” Neamţ.

În afara subvenţiilor, oierii mai au şi multe alte nemulţumiri. Amintim de tergiversarea apariţiei normelor metodologice de aplicare a Legii pajiştilor, precum şi lipsa unei strategii clare în privinţa sprijinirii corespunzătoare a crescătorilor de ovine şi caprine. Legea păşunelor le dă mare bătăie de cap şi multe supărări crescătorilor de animale. De la apariţie, legea a fost de trei ori modificată şi tot neclară a rămas! Oierii se plând de dubla impozitare.

În plus, oierii dresc ca medicii veterinari care se ocupă de sătatea animalelor lor să treacă în subordinea Ministerului Agriculturii, să nu mai  aparţină de  cancelaria premierului.  Fiind perioda valorificării mieilor, oierii cer reluarea exporturilor pentru ovine.

La prostetul oierilor s-au alăturat şi crescătorii de bovine, întrucât au şi ei multe nemulţumiri. În esenţă, aceleaşi cu ale oierilor. Cu diferenţa că subvenţia la bovine încă nu s-a dat!

*Suma alocată: 28 lei pe oaie ori  capră

Ieri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură  a achitat subvenţiile pentru anul de cerere 2014, din  sectorul zootehnic la speciile  ovine şi caprine. Cuantumul calculat pentru ovine şi caprine este de 28,08 lei/cap de animal. Iniţial, fermierilor  li se vehiculase o subvenţie mai mare, de 38 lei. Între timp, mai marii Agriculturii româneşti și-au aminit de reducerea anuală şi a acestor tipuri de subvenţii care vor ţine până în 2020, când astfel de plăţi vor fi complet eliminate.

Anul trecut, la APIA Neamţ, pentru ovine şi caprine, cererile depuse însumează  efective de 150.000 oi şi 30.000 capre. Astea sunt efectivele. Acum se ştie şi câţi bani se vor da. E simplu de calculat!

La nivel naţional, valoarea subvențiilor plătite este de aproape 275.618.000 lei pentru un număr de 57.954 fermieri. La ovine a fost alocată suma de 241.378.000 lei pentru un număr de 8.596.062 capete eligibile, iar la caprine suma este de   34.240.000  lei pentru un număr de 1.219.393 capete eligibile.

La un moment dat se miza pe o creştere a sprijinului la ovine cu 7 euro pe cap de animal, pe lângă ajutorul  primit în prezent.

Tina CONDREA