Chiar dacă e mai cald, culturile n-au intrat în primăvară

convorbire cu dr.ing. Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosanitare Neamţ

Rep.: Când aşteptam să vină iarna, era tot toamnă. De cum a poposit iarna,  nu după mult timp s-a lăsat primăvara. Pentru plante, cât de bună este această alternanţă de anotimpuri petrecută întro perioasă scurtă?

Ioan Ghiuţă: Vegetaţia încă nu-i declanşată, pentru că temperaturile sunt destul de scăzute, mai ales noaptea. Doar ziua au fost şi  temperaturi pozitive. În zilele următoare se aşteaptă schimbarea vremii. Din verificările făcute în teren, vă spun că nu sunt pierderi de culturi agricole. Problema e să vedem cum vor evolua în primăvară. Dar aste depinde mult  de prognoza meteo pestru sfârşitul lunii februarie şi începutul lui martie. Se pare că primăvara nu va fi chiar atât de rea.

 

Rep.: Când a fost mai rece, culturile au fost acoperite de zăpadă, iar acum au ieşit repede la soare ori în bătaia vântului…

I.G.: Nu au fost probleme cu temperaturile de atunci. Stratul de zăpadă a fost gros, în unele locuri a avut chiar şi 30-40 cm,  asta le-a protejat. A fost un lucru benefic. La noi temperaturile nu au fost ca în sudul ţării, n-am avut plus 20 de grade Celsius.

 

Rep.: Pomii?

I.G.: La pomi trebuie urgentată acţiunea tăierilor de rodire. Vreme trece, iar pomii vor reacţiona foarte bine la aceste lucrări. În maximum 2-3 săptămâni, pomii vor fi mult mai înaintaţi decât culturile de câmp. Este absolut necesar să se facă aceste treburi acum, pentru avem temperaturile propice pentru asta. Seva încă nu este pornită în mişcare. Pomii sunt pregătiţi, de cum apar temperaturile mai ridicate, timp de 4-5 zile, ei vor intra în starea de vegetaţie.

 

Rep.: Din punct de vedere al protecţiei plantelor, Ce ar trebui să dacă acum agricultorul?

I.G.: Ar trebui să nu să se uite de tratamentul de iarnă, acolo unde s-au făcut tăierile de rodire. În câmp, trebuie acordată o mare atenţie la fertilizări. Se poate face această activitate pentru că dimineaţa pământul este îngheţat, suportă greutatea utilajului agricol. Tot acum trebuie făcut aprovizionarea cu seminţe, îngrăşăminte chimice şi pesticide. În legumicultură, acolo unde sunt înfiinţate răsadniţe, trebuie avut mare grijă la temperaturile diurne care sunt ridicate şi astfel pot duce la „insolaţie” a plantelor. Trebuie să se asigure o ventilaţie bună, ca temperatura să fie la parametrii optimi.

Tina CONDREA