Cererea unică de plată, după model nou

*Cu mai puține pagini, cererea nu va mai fi atât de stufoasă * Primăriilor le va fi transferată o responsabilitate mai mare

Campania de depunere a solicitărilor de subvenții aferente anului 2016 va începe abia după ce se aprobă noul model pentru cererea unică de plată. În acest moment, se dezbat modificările care se vor face la criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată. Simplificare este cuvântul cheie din proiectul de act normativ propus de Ministerul Agriculturii pentru modificarea criteriilor de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură. Cele mai importante schimbări sunt făcute la declararea suprafețelor. Ca urmare, și mormanul de documente cerute fermierilor se va subția considerabil.

*Atenție sporită în primării

La cererea unică depusă la APIA în 2015, fermierii au fost nevoiți să atașeze adeverință de la Registrul agricol, un tabel centralizator pentru identificarea parcelelor fără echivoc și declarații date în fața notarului public sau a secretarului primăriei pentru acele parcele exploatate de ei, dar a căror situație era incertă. Cel mai la îndemână exemplu e când proprietarul terenului e decedat, iar urmașii n-au deschis succesiunea sau nu existau titluri de proprietate.

În noul ordin al ministrului a rămas doar adeverința de la Registrul agricol, contractele de concesiune de la Agenția Domeniilor Statului în situația în care fermierul lucrează suprafețe concesionate de stat.
Astfel, responsabilitatea pentru declararea suprafețelor agricole va fi transferată în întregime în zona primăriilor. Dovadă că pe această adeverință există un set de semnături: primarul, secretarul plus doi inspectori. Practic, semnează toți decidenții din primărie.

În acest context, primăriile trebuie să aibă o atenție sporită, pentru că adeverința este singurul act care demonstrează folosința terenului și, implicit, stă la baza obținerii subvenției pe suprafață. Este un filtru foarte bun, spune APIA, dar primăriile au nevoie de strategie ca să evite supra-declarările și suprapunerile de suprafețe agricole.

*Mormanul de acte se va subția considerabil

„Modificările aduse criteriilor de eligibilitate la schemele de plată sunt în fază de proiect. Nu sunt bătute în cuie. Abia după aprobare și apariția în Monitorul Oficial a noului ordin de ministru va fi clară procedura de lucru pentru sesiunea de primire a cererilor unice. Modificările care vor fi aduse criteriilor de eligibilitate ale schemelor de plată atrag după sine și un nou formular al cererii unice de plată pentru 2016“, atrage atenția Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

Acest model de cerere va fi aprobat printr-un alt ordin al ministrului agriculturii. Deocamdată, nu se știe cum va arăta cererea unică, dar un lucru e cert: va avea mai puține pagini și nu va fi atât de stufoasă. Fermierii români nu vor mai avea nevoie de un avocat ca să o completeze, cum se plângeau anul trecut când s-au trezit cu vreo 40 de pagini în față.

Așteptăm să iasă actele normative pentru campania de depunere a cererii unice aferentă anului 2016, să vedem exact cu ce proceduri se va lucra. Acum, fermierii administrațiile publice locale resimt o foarte mare sete de informații cu privire la modificările care se vor face la cererea unică de plată. Vom vedea cum va demara campania de primire a cererilor unice de plată. Dacă va fi de la 1 martie 2016 sau mai târziu. Fermierii vor o legislație clară, fără să fie modificată în timpul campaniei de primire, cum s-a întâmplat anul trecut.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU