Cercetarea agricolă, sub dictatura unei legi aberante

Tina-Cercetarea agricolă, foto de la SCDA  S ecuieni*O lege strâmbă, discriminatorie, umilitoare…

Staţiunile de cerceterare agricolă, care au şi sector de dezvoltare aducătoare de venituri proprii,  stau sub dictatura unei legi aberante. O lege care discriminează, umileşte pur şi simplu. În acest context, cercetătorii sunt prost plătiţi, deşi pot avea altă soartă. E ceva de-a dreptul strigător la cer! Cercetătorii  ştiinţifici au lefuri de mizerie, pentru că legea nu permite mărirea de salarii, chiar şi în condiţiile în care există resurse financiare, legal constituite. Caz concret: Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni. Situaţie în care, de altfel, se află toate celelalte unităţi de profil din întreagă ţară.

Vorbim aici de un paradox legal creat! Context în care e nomal ca cercetătorii să fie  foarte supăraţi, pentru că salariile lor sunt exterm de mici, pentru munca pe care o prestează. Au tot sperat că se va rezolva problema. Asta după ce memorii peste memorii au fost trimise la toţi sfiinţii de sus: la Academia de Ştiinţe Agricole şi Sivice,  la Ministerul Agriculturii. Toate aceste memorii au fost puse în discuţie, după care ele au ajuns la Ministerul Muncii. Deocamdată, nu s-a dat nici un răspuns, nici o rezolvare pentru o situaţie de-a dreptul aberantă.

Asta în condiţiile în care toţi salariaţii de la SCDA Secuieni, atât din producţie, cât şi din cerecetare, trăiesc din venituri proprii. Unitatea ar avea posibilitatea să crească salariile cercetătorilor. Că nu poţi să ţii un tânăr cu o leafă de 1250 lei brut în activitatea de cercetare! Sunt la început de drum, au şi numeroase cerinţe.

Sunt impuse nişte grile, limite de salarizate peste care nu se poate trece.

Paradoxul e că Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă este analizată şi tratată ca o instituţie publică, iar salariaţii ca nişte bugetari. Deşi ei trăisec exclusiv din venituri proprii. Nu primesc nimic de la bugetul de stat, aşa după cum se procedează în cazul bugetarilor sadea! Se ştie, cu ceva ani în urmă, mai exact din 2010, pentru bugetari au fost limitate toate drepturile salariale, nu sunt acceptate nici un fel de stimulente, sporuri la salarii.

La Secuieni e vorba de 11 cercetători, dar la nivel de ţară sut mai mulţi. În total, în cadrul sectorului de cercetare de la SCDA SEcuieni îşi desfăşoară activitatea 40 de salariaţi. În sectorul de dezvoltare există posibilitatea să fie plătit personalul muncitor, în afară de personalul TESA, după volumul de muncă depus. Se pot da salarii mult mai mare  decât salariul tarifar, în funcţie de volumul de lucrări pe care respectivul angajat  le execută. La personalul TESA  şi la cei  din cercetare nu este exclusă posibilitatea de a le spori veniturile, pentru că legea nu permite. Chiar şi în condiţiile în care SCDA Secuienise autofinanţează, în ambele sectoare, de cercetare şi producţie. Nu primeşte nici un ban de la stat. Prin lege, cercetarea are dreptul de fonduri venite de la bugetul, dar nu s-a dat nimic, de ani buni…

Curată anomalie, situaţie de-a dreptul revoltătoare! La plata obligaţiilor fiscale, staţiunea este tratată ca orice societate comercială, în integralitatea ei. Dar când vine vorba de drepturi salariale, apare discriminarea, legal dictată. Personalul muncitor este plătit ca la priviat, iar TESA şi cercetătorii ca bugetari. Dar cu toţii trăiesc din aceeaşti sursă, adică numai din venituri proprii, cele  realizate în cadrul  Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agriclă Secuieni. Nici un ban de la buget! Atunci cum se explică faptul că sunt şi…”bugetari” în rândul salariaţilor de la SCDA Secuieni?

Tina CONDREA