Cea mai mare producţie de sfeclă din 1990 încoace

Tina-Sfcla de zahăr ISuntem în plină campanie de recoltare a sfeclei de zahăr. Lucrările decurg în condiţii bune, sunt în grafic. Agrana Roman, singurul procesator din zona Moldovei, are clar stabilit graficul de recoltare şi de livrare directă de la cultivatori.

În acest an, în judeţul Neamţ s-a cultivat cu sfeclă de zahăr o suprafaţă totală de 3450 ha, mai mult cu vreo 500 ha comparativ cu anul trecut. Trendul se menține de câţiva ani, care îşi va urma cursul şi în perioada următoare. Asta după ce la sfecla de zahăr s-a înregistrat o scădere accentuată a suprafețelor ocupate cu această cultură.  Scăderea a fost dramatică, imediat după anul 1990. După cum s-a întâmplat și în județul Neamț, care are terenuri ce se pretează foarte bine la această cultură.

Acum, fermierii au suficiente mortive să acorde o atenție deosebită acestei culturi agricole. Este o cultură profitabiă, având prețul dinanite știut și cu desfacerea asigurată. Apoi, la sfecla de zahăr se acordă și subvențiile cele mai mari.

 

* Recoltarea sfeclei, în grafic

Specialiștii spun că anul acesta este cel mai bun din 1989 încoace în ceea ce privește producția de sfeclă și conținutul de zahăr al fructului este unul ridicat. Este un record pentru ultimii 25 de ani şi pentru agricultorii nemţeni.

Din ce s-a recoltat până acum pe ogoarele nemâene, a rezultat o producţie medie 45,5 tone/ha. Vorbim de o medie! Pentru că s-au obţinut producţii de 60-65 tone la hectar, dar şi de 70.

Producţie este! Şi de bună calitate. Agricultorii spun că în anii secetoși se obține o producție mai mică de sfeclă, dar cu un conținut mai ridicat de zahăr. Și invers în anii ploioși. Depinde cel mai mult de producția la hectar. Una e să aplici un conţinut de zahăr la o producție de 20 tone/ ha și alta la una de 80 tone/ha.

 

*Încă trei ani de cotă

Sfecla este profitabilă și pentru faptul că se cultivă în funcție de cota de zahăr alocată fiecărui stat membru al Uniunii Europene. Anul acesta ar fi trebuit să se renunțe la cota de zahăr, dar s-a aprobat menținerea ei până în 2017. Când se hotărăște cota de zahăr, se stabilește și prețul de vânzare a sfeclei  în care este inclus şi un profit. Preț care se respectă, la recoltarea sfeclei de zahăr.

Pentru cultivatorii de sfeclă din zona Moldovei s-a hotărât suplimentarea cotei de zahăr, producție care este procesată la Agrana Roman, singura unitate de profil din această parte a țării. Suplimentarea a fost posibilă  pentru că nu s-a realizat cota la celelalte 3 fabrici de zahăr, din cele 33 câte au fost în România înainte de 1990.

Tina CONDREA