Cătina, arbust miraculos pentru sănătate

Tina CONDREA

În ultima vreme fermierii nemţeni tot extind suprafeţele plantate cu cătină,  acest arbust miraculos pentru sănătatea omului. Avem deja 7,5 hectare de cătină eclogică în comunle Păstrăveni, Petricani şi Dochia. În curs de înfiinţare sunt alte plantaţii de cătină ecologică: 3 ha la Răuceşti şi câte 20 hectare în comunele Dobreni şi Mărgineni. După asta, vom avea cele mai mari plantaţii de cătină ecologică din ţară.

*Cătina, o mină de aur

Producătorii spun că fructele de cătină reprezintă  o adevărată mină de aur. Iată şi câte argumente.  Solicitarea ctinei pe piețele europene este din ce în ce mai mare. Industria alimentară urmăreşte înlocuirea vitaminei C sintetice cu vitamina C din sucul de cătină.Cătina conține mai multă vitamina C decât citricele și, în plus, este un foarte bun antioxidant.

Tocmai de aceea, cătina este des întâlnită în industria farmaceutică și în cea a cosmeticelor. Persoanele pot să treacă peste gustul ei acru, dacă un amestec format din două părți de cătină și una de miere. Amestec ce devine un aliat adevărat în lupta cu bolile de sezon, datorită conținutului foarte mare de vitamine.

Acum, cultura de cătină poate fi înființată și cu fonduri europene nerambursabile alocate sistemului de agricultură ecologică.

 

*Cătina, efecte terapeutice

Cătina care creşte în ţara noastră are un conţinut chimic de excepţie, poate cel mai bogat din întreaga lume. Trebuie menţionat că nicăieri în lume, nici varietatea naturală, dar nici soiurile ameliorate, nu au conţin atât de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente. Vitaminizantă de excepţie, antioxidantă redutabilă şi neîntrecută stimulatoare a sistemului imunitar, cătina are încă multe valenţe necunoscute publicului larg.

Cătina este un arbust care poate creşte pãnã la 5-6 metri înãlţime.Principala parte folositã în fitoterapie sunt fructele de cătină, bogate în vitamina C şi cu un conţinut bogat în ulei, extrem de benefic în afecţiunile pielii. De asemenea, sucul de fructe presate poate fi consumat ca atare sau transformat în sirop, cu multiple beneficii petnru sănătate.

Cătina are efect antioxidant, emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant.Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în caz de: afecţiuni hepatie, oculare, răceli, viroze respiratorii, pojar, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, surmenaj, ulcer gastric, ateroscleroză.

Frunzele, scoarţa, seminţele, dar mai ales fructele de cătină au rezultate extraordinare atât în scop medical, cât şi alimentar. Foarte apreciat este uleiul de cătină, fiind utilizat cu un succes deosebit chiar şi în cazuri grave de arsuri termice şi chimice, sau afecţiuni ale pielii determinate de expunerea la iradieri