Castravetele cu țepi, cultură cu profit sigur

 

Castravetele cu țepi sau cu coarne este nou intrat pe piața și a început deja să fie cultivat și de către horticultorii interesați de culturi exotice cu potențial mare de profit. Cultivarea plantei se face similar cu cea a castravetelui cornișon, ținând cont că este vorba despre o plantă obișnuită cu climate mai calde.

Pasionat de legumicultură, dar și de culegerea și păstrarea semințelor de legume tradiționale, lui Valentin Cucu îi trec anual prin mână câteva sute de soiuri de plante românești sau cu origini exotice. A achiziționat din pură curiozitate semințe de castraveți cu țepi. Apoi s-a apucat de cultură fără a ști prea multe despre secretele ei. Până la urmă i-a dat de capăt, i-a aflat tainele.

*La cules trebuie mănuși!

Planta poartă denumiri diferite, în funcție de țara unde se cultivă, fiind denumit astfel: pepene cu coarne, castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano.

Acest soi de castravete trebuie cules cu mănuși, pentru că prezintă pe suprafața cojii mai mulți țepi. Legumele sunt de mărime medie, având o greutatea de 100-150 gr. Pentru a nu provoca tulburări digestive, se recomandă a fi consumat înainte ca semințele să ajungă la maturitate. Planta este ceva mai rezistent la bolile și dăunătorii obișnuiți ai castravetelui. Singurele tratamente pe care se aplică sunt cele împotriva manei. Tehnologia de cultură a plantei este asemănătoare cu cea a castraveților cornișon, cu mențiunea că la castravetele țepos plantarea se face mai târziu, când solul are o temperatură de 20-22°C.

*Foarte bogat în vitamine și minerale

Chiar dacă aspectul castravetelui cu țepi nu este unul prea atrăgător, odată ce ai tăiat leguma, gustul pulpei te va cuceri. Leguma prezintă o combinație inedită de gusturi. După ce îl tăiați, la interior castravete cu țepi prezintă boabe de culoare verde, cu sâmbure în mijloc. Gustul castravetelui țepos se află undeva la mijloc, între gusturile de lămâie, banană și castravete. Având o aromă deosebită și un conținut ridicat de apă, după consum ai o senzație de răcorire și hidratare.

Castravetele cu țepi este bogat în proteine și vitamine: C, B2, B5, B6 și vitamina E, iar coaja este bogată în beta-caroten. Fructul conține sodiu, potasiu, magneziu, mangan și este bogat în antioxidanți. Castravetele cu țepi este bogat în carbohidrați de bună calitate și în antioxidanți, accelerând ușor metabolismul și stimulând ficatul în scăderea sintezei de colesterol. Castravetele cu țepi este un fruct care poate fi consumat de persoanele care suferă de hipercolesterolemie.

Bogat în vitamine, castravetele țepos ajută în regenerarea și menținerea tinereții pielii, din interior. Fiind foarte sărac în calorii, de aceea poate fi consumat cu încredere la dietă. Este bogat în proteine, fiind recomandat în perioada de post sau a vegetarienilor, fiind excelent și în perioadele de suprasolicitare, pentru sportivi, fiind foarte bun hidratant.

Tina CONDREA