Cartoful de sămânță, regului noi

Judeţul Neamţ fusese declarat „zonă închisă” pentru cultura cartofului de sămânţă, alături de Brașov și Covasna. Acum, teoretic se menține acest statut, practic nu! Din păcate, zonele închise pentru această cultură nu se mai respectă. Nici la noi și nici în celelalte județe care aveau ”zone închise” pentru  cultura cartofului de sămânță.  Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România  cere reaplicarea sistemului de zonă închisă, pentru cele 600 hectare pentru care se dau subvenţii suplimentare la cartoful  de sămânţă. Este foarte mică suprafaţa pentru care se dă subvenţie, la nivel național. Nici vorbă să ajungă, adică să producă necesarul de sămânță autohtonă. Numai că, în ultimii ani, pe total ţară, n-am avut o suprafaţă mai mare de 350-400 ha  pentru multiplicarea cartofului de sămânţă. Așa stând lucrurile, Ministerul Agriculturii nu avea cum să ceară Comisiei Europene subvenţie pentru o suprafaţă mai mare necesară obținerii cartofului autohton de sămânţă.

Situația suprafețelor cultivate cu cartofi de sămânță este fluctuantă și în județul Neamț. Dar în creștere. Anul trecut, fermierii nemţeni au cultivat cartofi de sămânţă pe vreo 27 hectare. Asta după ce în 2013 s-au cultivat doar 15 hectare, iar cu un an în urmă doar 5 hectare…

*Noile reguli, aplicate de anul viitor

Ministerul Agriculturii va modifica ordinul care aprobă regulile și normele tehnice privind producerea, certificarea calității și vânzarea cartofului pentru sămânță. Actul normativ se află acum în consultare publică. Noile reguli vor trebui aplicate de la 1 ianuarie 2016.

Pentru  cartoful pentru sămânță, la inspecția oficială a culturii în câmp, se vor verifica numărul de plante afectate de boli și dăunători,  numărul de plante neautentice soiului.

Numărul maxim de generații de cartof categoria Bază este de patru, iar cel al generațiilor combinate de cartof categoria Prebază în câmp și de cartof categoria Bază este de șapte. Numărul maxim de generații de cartof categoria Certificată este de două. Dacă generația nu este scrisă pe eticheta oficială, cartofii în cauză se consideră ca aparținând generației maxime permise în categoria respectivă.

Tina CONDREA