Cartea Alba a Competitivității

*Agricultura, cele mai multe file!

Agricultura are rezevate cele mai multe file în Cartea Alba a Competitivității, un raport lansat de  Camera de Comerț Franceză și Secția Română a Consi­lierilor de Comerț Ex­terior ai Franței. Documentul sintetizează câteva măsuri, din opt domenii prioritare, necesare transformării economiei românești într-una  competitivă. Domenii între care agricultura deține ponderea. Iată și cum este ea văzută de specialiștii francezi.

*Fondul funciar și finanțarea agriculturii

În domeniul fondul funciar s-a propus accelerarea înființării unui cadastru agricol generali­zat și încurajarea comasării parcelelor agricole.
Pentru finanțarea agriculturii se susține consolidarea ponderii ipotecare a fondului funciar ca bază de garantare pentru creditele agricole, implementarea unui sistem de garan­ta­re și subvenționare guvernamentală pentru împrumuturile acordate fermierilor de către bănci și insituții financiare non-bancare după modelul creditelor “Prima casa”.

*An fiscal, pe structura anului agricol!
Cea de a treia măsură a fost numită “Organizarea filierilor de producție”. Domeniu în care s-a venit cu propunerile : încurajarea mutualizării mijloacelor de producție și integrarea producției agricole în filiere, dezvoltarea cooperativelor teritoriale și sectoriale, clarificarea statutului juridic și a regi­mu­lui fiscal, atât al cooperativei, cât și al gru­pu­lui de producători, în relația lor cu terții și cu proprii lor membri.
„Competivitatea întreprinderilor agricole” propune permiterea alegerii anului financiar și fiscal armonizat cu recolta agricolă.  Măsura se impune pentru a avea o mai bună vizbilitate a profitului; promovarea unor metode moderne de contractualizare adaptate sectorului agricol. Se propune instaurarea unor prețuri și prime garantate, asigurări perfomante cu privire la riscuri, cum ar fi: se­ce­ta, înghețul pe timpul iernii, inundațiile, dar și imprevizibilitatea pieței. Se impune favorizarea apariției unor indici locali de cotație a prețurilor principalelor materii prime agricole,  încurajarea formării continue a fermierilor, revigorarea cercetării agricole româ­nești.
Tina CONDREA