Căpșunul a „promovat“ la clasa arbuștilor fructiferi

Tina-Căpșuni* Pentru înființarea culturilor pe suprafețe mai mari de 0,5 ha sunt necesare proiect de înființare a plantației și autorizație de plantare *Se dau bani europeni pentru căpșunării

 

Plantațiile de căpșuni vor intra sub incidența Legii pomiculturii, după ce vor fi aprobate noile modificări propuse acum. Astfel, fermierii care doresc să înființeze plantații de căpșuni, pe suprafețe de peste 0,5 hectare, vor trebui să se supună unei noi reglementări ale Legii pomiculturii, lege aflată acum în dezbatere publică.

Astfel că, la articolul care vizează autorizarea înființării de plantații pomicole și arbuști, urmează să fie introdus explicit și căpșunul. Acesta lipsea până acum din reglementările Legii pomiculturii, fiind specificați doar pomii și arbuștii fructiferi. Nu și căpșunii. Acum, căpșunul a „promovat“ la clasa arbuștilor fructiferi, fiind astfel inclus în Legea pomiculturii. Marele avantaj este acela că fermierii care vor să înființeze plantații de căpșuni pot beneficia de fonduri europene nerambursabile. Valoarea proiectelor diferă de măsura de finanțare accesată, putând fi cuprinsă între 50.000 și 2 milioane de euro.

*Autorizație de plantare și proiect specializat pentru căpșunărie

Pentru plantațiile de pomi cu suprafață mai mare de 2 ha și pentru plantațiile de arbuști fructiferi și căpșun cu suprafața mai mare de 0,5 hectare autorizația de plantare se eliberează în baza unui proiect de înființare a plantației pomicole elaborat de proiectanți autorizați și avizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Pitești-Mărăcineni sau de stațiunile de cercetare-dezvoltare pomicole. Eliberarea autorizațiilor de plantare se face în baza solicitărilor scrise ale beneficiarilor, adresate Direcției agricole.

Deci nu-i vorba numai de autorizația de plantare, ci și de un proiect de înființare a plantației avizat de specialiști în domeniu. Prevederi cărora trebuie să se supună și culturile de căpșuni, dacă plata tot au intrat în rândul arbuștilor fructiferi.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU