Câmpul arată bine, dă semne de roade bogate!

Tina-Câmpul, lan rapiţă

Împreună cu Mihai Cojoc, inginer agronom la Direcţia pentru Agricultură Neamţ, am aruncat privirea spre agricultura nemţeană. Ne-a uitat mai întâi pe cifre, după care, normal, am vrut să vedem cum arată acum câmpul, cum se prezintă culturile agricole după ultimele evluţii ale vremii. Au fost mai multe ploi, dar a venit şi căldura, perioadele de vreme schimătoare au alternat cumva. În această primăvară, însămânţările s-au făcut pe o sprafaţă totală de aproape 125.000 ha. Normal, cea mai mare suprafaţă a fost ocupată de porumb care a fost cultivat pe aproape 61. 200 ha. Orzoaiaca şi ovăzul de primăvară au fost cultivate pe aproape 10.000 ha, floarea soarelui pe o suprafaţă de peste 12.000 ha, cartofi de vară şi de toamnă pe vreo 8000 ha, legume de câmp şi în solarii pe circa 4700 ha, sfecla de zahăr pe 3450 ha. Avem cultivate şi plante medicinale! În total, ele ocupă o suprafaţă de 6 hectare.

La culturile agricole înfiinţate în această primăvară,  trebuie să le adăugăm şi pe cele cultivate în toamna trecută, care, în total, ocupă 33.100 hectare. Ne referim la culturile de cereale păioase şi rapiţă.

Iată şi um arată ogorul acum, văzut de ochiul specialistului: „Treaba e foarte bună, câmpul arată excelent. A mai şi plouat în ultima perioadă, nu mai putem vorbi de lipsa umidităţii în sol. În momentul de faţă, culturile agricole promit rod bogat.”

Porumbul e ceva mai „mofturos”, în sensul că are nevoie de mai multă căldură la semămat, germinat şi la răsărire. N-a prea avut parte de aşa ceva! Ba mai mult, semănatul a fost amânat din cauza ploilor şi a temperaturilor mai scăzute. Dacă a avut ori nu de suferit din acest motiv, ne spune inginerul Mihai Cojoc: „Epoca optimă de însămânţare a porumbului s-a suprapus cu o perioadă de ploi îndelungate, care au ţinut treaba în loc vreo două săptămâni. Asta a devansat semănatul porumbului, a adus această lucrare mai mult spre în luna mai. Dacă va fi cald în continuare, nu vor fi probleme, se poate recupera întârzierea. Va fi vreme pentru parcurgerea tututor fenofazelor culturii de porumb.” Nu trebuie să uităm zicala: „Plouă în mai, avem malai”! Şi a plouat în mai. E clar, de mămăligă nu vom duce lipsă…

Culturile agricole înfiinţate în toamna trecută arată şi ele foarte bine, au ieşit foarte bine din iarnă. La vrmea ei, rapiţa a îngălbint câmpurile, semn că e pe drumul bun, că n-a avut de suferit de pe urma temperaturilor scăzute din perioadele mai reci.

Tina CONDREA