Campania agricolă, spre final

Traian Vararu 2,Directia agricola

* Producţii mari, preţuri mici…

În campania agricolă din această  toamnă, vremea a fost favorabilă tuturor lucrărilor: recoltat, arat şi semănat. „Agricultura nemţeană este pe drumul cel bun, asta e sigur. În cea mai mare parte, pământul este lucrat „ca la carte”, pe sole mari, unde  se poate aplica agrotehnica modernă. În asta constă şi secretul producţiilor ridicate. În momentul de faţă, aproape 60 la sută din terenurile agricole de la noi din judeţ se lucrează în exploataţii agricole foarte mari, se vede asta în teren, după cât sunt de întinse solele pe care s-au făcut însămânţările din această toamnă. Culturile agricole arată foarte bine acum, numai de vom avea  şi o iarnă normală. Până acum fermierii au avut parte de  vreme foarte bună pentru agricultură, pe tot pacursul anului. În toamnă, s-a arat şi s-a semănat la timp, s-au obţinut recolte frumoase, la ce s-a strâns acum din câmp. Fără discuţie, avem parte de un an agricol foarte bun”, a declarat Traian Vararu de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Neamţ.

Terenurile au fost eliberate la timp de resturile vegetale, după care s-au efectuat arăturile pentru însămânţările de toamnă care ocupă o suprafaţă totală de 33.100 ha, cultivate cu cerealele păioase şi rapiţă. S-a terminat în totalitate semănatul din actuala campanie agricolă, adică  la grâu, secară, triticale, orz, orzoiacă de toamnă şi rapiţă.

Grâul a fost pus sub brază în perioada optimă, în condiţii climatice foarte bune, pe o suprafaţă totală de peste 23.500 ha, iar răsărirea este uniformă, după cum „spun” acum lanurile. Iniţial, programul de însămânţări la grâu pentru această toamnă era mai mic faţă de suprafaţa cultivată anul trecut, de „vină” fiind preţul mai scăzut al grânelor.

Recoltatul porumbului este spre final, „în picioare” mai sunt doar vreo câteva sute de hectare ocupate cu această cultură. Producţia medie realizată este mai mare faţă de cât se estimase în vară. Creşterea este semnificativă, de vreo 300-400 kg pe hecar. E o treabă bună. Din păcate, nu şi în privinţa preţurilor de vânzare, care se menţin foarte mici, comparativ cu cele de anul trecut.

De câţiva ani suprafaţă ocupată cu porumb se menţine în jurul a 60.000 ha. Anul acesta au fost 58.000 ha. Porumb pentru consum şi de sămânţă. Cu mici oscilaţii. Acum, faţă de anul trecut,  au crescut suprafeţele cu porumbul de sămânţă.  Aici creşterea e de aproape 400 ha. E un semn bun! Sămânţa autohtonă de porumb are căutare, dă roade mai bune pe pământ românesc.

La sfecla de zahăr, producţia medie realizată este ceva mai mare faţă de cea estimată în primăvară: 32 tone/ha. În acest an, în judeţul Neamţ au fost cultivate 3025 ha cu sfeclă de zahăr, o cultură profitabilă atâta vreme cât se va menţine cota de zahăr la nivelul ţărilor Uniunii Europene. Vestea bună pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr e că se va mai menţine cota de zahăr încă 3 ani, până în anul 2017.

Arăturile de toamnă sunt realizate pe aproape 80.000 ha, din suprafaţa totală de peste 110.000 ha. În mod obişnuit, până la venirea îngheţului, se făceau arături de toamnă pe 70-80 la sută din suprafaţă. Mai rămâneau suprafeţele în pantă, precum şi terenurile din zona montană, care se ară de obicei primăvara. Niciodată nu s-au realizat în totalitate arăturile pentru culturile de primăvară. Sunt terenuri pentru care nici nu este indicată arătura de toamnă.

Tina CONDREA