Campania agricolă de toamnă, sub semnul secetei

Rapița a fost mai puțină*Producția la floarea soarelui a fost la limită!*Porumbul stă la rând pentru recoltare *Arăturile sunt tot mai greu de realizat

Lucrările din campania agricolă de toamnă au început sub semnul secetei și în acest an. Lipsa precipitațiilor nu țin în loc recoltările, dar încurcă foarte mult executarea lucrărilor mecanice pentru pregătirea patului germinativ, cele de arat, discuit și semănat.

Despre cum decurg lucrările din această campanie agricolă și care este acum stadiul lor, am discutat cu Mihai Cojoc, inginer agronom la Direcția pentru Agricultură Neamț. „Lucrările mecanice merg foarte greu pentru că pământul este foarte uscat. Fermierii așteaptă ploile, care nu prea vin…“, a spus Mihai Cojoc.

La arături, într-un fel problema este rezolvată. Pentru anumite culturi este suficientă și o simplă prelucrare superficială a solului, printr-o discuire mai adâncă. Mai ales pe terenurile care, până în vară, au fost ocupate de rapiță. Aici se poate face numai discuirea, nu și arătura de toamnă. Se poate semăna foarte bine și așa. În această campanie agricolă, pentru însămânțarea culturilor agricole de toamnă este necesară pregătirea unei suprafețe totale de peste 34.200 hectare. Teren pe care deja s-a semănat rapița, urmând să se finalizeze punerea sub brazdă a grâului, secarei, triricalelor, orzului și orzoaicei de toamnă. Ce suprafețe vor ocupa aceste culturi, rămâne la aprecierea fermierilor. Depinde și de cum îi va ajuta ori nu și vremea. Că, de multe ori, și ea mai „dictează“ la realizarea planului de culturi agricole…

*Rapiță, tot mai puțină

Pentru această toamnă, fermierii nemțeni au hotărât să cultive doar 7.150 hectare cu rapiță. Până acum, această cultură a fost înființată pe 6.485 hectare. Cu un an înainte, suprafața era cu o mie de hectare mai mare. „Și aci se va opri semănatul rapiței, la cele aproape 6.500 de hectare. Nici în această toamnă nu se va realiza programul stabilit inițial de fermierii interesați de cultura de rapiță. Nu se poate semăna mai mult, pentru că nu sunt îndeplinite condiții agrotehnice specifice pentru această cultură. Este concluzia la care am ajuns în urma discuțiilor pe cale le-am purtat cu fermierii nemțeni“, a declarat inginerul Mihai Cojoc.

Pe fermieri, seceta pedologică i-a ținut în loc, nu s-a putut lucra pe ogor la pregătirea patului germinativ și la semănat. Mai ales, că rapița este o cultură mai pretențioasă la condițiile de climă și sol. La fel s-a întâmplat și în toamna trecută, când vremea a fost total nefavorabilă acestei culturi. Și nu numai acesteia… Atunci, fermierii au riscat și au semănat rapiță până mai târziu, ieșind din epoca optimă. Au plătit scump pentru asta, în primăvară, când rapița a fost compromisă în procent de 45 la sută din rapița semănată toamna trecută, cultura fiind întoarsă. În primăvară s-au arat respectivele suprafețe, ca ele semănându-se alte culturi agricole. Porumb, floarea soarelui ori ceea ce au dorit atunci fermierii…

*Recolta de floarea soarelui, la limită…

Acum, pe ogoare se lucrează intens și la recoltări. În toi fiind lucrările de recoltarea cartofilor de pe exploatațiile agricole mai mari, dar și de la gospodăriile populației care dețin ponderea la această cultură. La nivelul județului, cu cartofi de toamnă pentru consum și de sămânță au fost plantate aproape 7.100 hectare.

La floarea soarelui, producțiile medii obținute sunt la limită. „Ele oscilează în jurul a 1.800 kg/ha, atât cât s-a estimat“, a precizat Mihai Cojoc.

În acest an, floarea soarelui a fost cultivată pe o suprafață totală de 12.015 ha, cu o mie de hectare mai mult decât în ultimii ani. Toamna trecută, la finalul campaniei de recoltare, după ce-au tras linia, fermierii nu prea au motive de bucurie. Deși, în primăvară au plecat la drum cu mai mult entuziasm, dovadă că au și semănat mai multă floare soarelui, comparativ cu anii trecuți. Cei mai recenți, pentru că multă vreme floarea soarelui nu s-a cultivat deloc în județul Neamț. Abia după 1990, cu pași timizi, fermierii s-au orientat și spre floarea soarelui, devenind una din culturile de bază în structura planului agricol din fiecare primăvară.

Din păcate, și în acest an, producțiile mici la cultura de floarea soarelui vin la pachet și cu prețuri de vânzare foarte mici.

*La recoltat: urmează porumbul, soia și sfecla de zahăr

Tot acum se recoltează porumbul de pe loturile de hibridare, de săptămâna viitoare urmând să se intre cu combinele și în lanurile cu porumb de consum. Cultură care ocupă cea mai mare suprafață din terenul arabil al județului, cu porumb fiind semănate în primăvară în jur de 61.000 ha, cu tot cu porumbul de sămânță.

După asta, la recoltare vor intra lanurile cultivate cu soia și cele cu sfeclă de zahăr. Soia a fost semănată pe 3.325 hectare, iar sfecla de zahăr pe 3.170 hectare, mai puțin cu 500 ha față de anul precedent. Cota de zahăr a fost cea care a dictat diminuarea suprafeței ocupată cu această cultură.

Peste tot, pe ogoarele județului, ritmul de lucru la recoltare este foarte bun. La semănat, seceta îi ține în loc pe fermieri…

Tina CONDREA