Camera Agricolă Neamţ  vrea  să sprijine fermierii, legea o împiedică!

Tina Cezar Sava, director Camera Agricolă Neamţ. jpg Ieri a avut loc şedinţa Biroului Permanent al Camerei Agricole Neamţ. Una decisivă pentru următoarea perioadă de activitate. În sensul că la drum s-a plecat cu un program de activitate şi un buget pentru 6 ani. Urmează să se decidă acelaşi lucru pentru semestrul II. Numai că, nici până la această dată, nu-i claficată legislaţia privind înfiinţarea şi funcţionarea camarelor agricole.

În anul 2008 a fost o primă tentativă de înfiinţare a camerelor agricole judeţene. S-au făcut toţi paşii, ajungându-se  foarte aproape de  înfiinţarea camerelor agricole judeţene. Procesul a fos amânat. Iniţial s-a zic că doar pentru 6 luni, dar au trecut ani. Toamna trecută s-au ţinut alegeri, s-au înfiinţat camere agricole, dar numai în 14 judeţe, între care şi Neamţul. Numai că timpul alegerilor a exiprat şi, „colac peste pupăz”, noua lege nu a fost promulgată.

Practic, acum, se „vâsleşte” între două acte normative. Legea veche nu-i abrogată, iar legea nouă nu-i promulgată. Şi mai e un aspecte, deloc de negligat, care pune „beţe în roate” în funcţionarea celor 14 camerele agricole care au reuşit să se înfiinţeze la nivel naţional. Camere agricole nu sunt declarate ca fiind de utilitate publică, deci nu pot nici să se autofinanţeze!

La finanlul şedinţei am discutat cu o parte din membri biroului permanent. Iată şi ce ne-au declarat.

 

Vasile Balcan, preşedintele Camerei Agricole Neamţ:

 

„Camera agricolă trebuie să fie de utilitate publică!”

 

„Marea problemă e că, nici până la această dată, nu s-a finalizat, nu s-a clarificat  Legea privind înfiinţarea camerelor agricole. Tărăgănarea acestei legi este în defavoarea fermierilor. În urmă cu câteva săptămâni a avut loc prima întâlnire la nivel naţional a preşedinţilor celor 14 camere agricole judeţene nou înfiinţate. Cu acel prilej a fost aleasă conducerea interimară a Camerei Naţionale Agricole. S-au demarat nişte discuţii între conducerea interimară a Camerei Naţionale Agricole şi cea a Ministerului Agriculturii. Ca primă problemă pusă în discuţie a fost cea referitoare la prelungirea termenului de înfiinţare a camerelor agricole şi în celelalte judeţe. Apoi, trebuiesc făcute toate demersurile ca Legea privind înfiinţarea camerelor agricole să fie pregătită pentru promulgare, ca să poată fi aplicată.

Sunt probleme deosebite în ceea ce priveşte  intrarea în legaliate, în sensul că  atât camerele agricole judeţene, cât şi camera agricolă naţională să fie declarate ca fiind de utilitate publică. Trebui să sporim atribuţiunile camerei agricole, în aşa fel încât ea să se poată autofinanţa. La această dată mai este un lucru total anormal. Cel puţin în judeţul Neamţ. Mă refer la funcţionarea, în paralel, a două camere agricole. Una cu finanţare de la bugetul statului, alta cu autofinanţare.  Pentru camera agricolă, problema autofinanţarării ar fi foarte simplă dacă am avea şi o legislaţie clară în aceast sens. Aşa am putea practica unele activităţi aducătoare de venituri pentru camera agicolă. Să vedem ce se va întâmpla în perioada  următoare.

 

*”Vâslim” între două legi: una care n-i abrogată şi alta care nu-i promulgată!

 

Acum funcţionăm după vechea lege, care nu-i abrogată. Marea problemă e că, la ora actuală, camerele agricole nu sunt declarate ca fiind de utiltate publică. Ministerul Agriculturii tot zice că susţine înfiinţarea  camerelor agricole, dar nu mişcă un deget, nu face nimic în acest sens. Atâta timp cât nu sunt de utilitate publică, camarele agricole nu dispun de nici cele mai elementare pârghii pentru a acţiona în sistem. Nu pot fi ceea ce s-a dorit a fi, nu-şi mai ating menirea. Adică un reprezentat zonal şi naţional al intereselor tuturor celor care muncesc în agricultură. La această dată „vâslim” printe legi: una care nu-i abrogată şi alta care nu-i încă promulgată.

 

*Vocea unită a agricultorilor, teama guvernanţilor!

 

„Cred că deranjăm clasa politică. Asta se întâmplă  din anul 2008, când s-a încercat prima dată înfiinţarea camerelor agricole. Asta se întâmplă şi acum. Tot ceea ce înseamnă agricultor, unit sub o singură voce, nu este pe placul niciunui guvernant. Este mult mai uşor să stăpâneşti şi să promiţi la sute de asociaţii de producători şi alta e când toţi agricultorii sunt uniţi într-o singură voce. Cât despre cerinţa noastră privind utilitatea publică pentru camerele agricole, au găsit acum o scuză. Nu-i promulgată noua Lege priivind înfiinţarea camerelor agricole. Dar mai e o problemă mare de rezolvat. Pentru restul de judeţe,  a exipirat perioada de înfiinţare a camerelor agricole. Trebuie să se vină cu o nouă hotărâre de guvern care să prelungească termenul pentru înfiinţarea camerelor agricole.

Până se rezolvă  această problemă, să se înfiinţeze camere agricole în toate judeţele, nu putem vorbi nici de o reprezentare directă a intereselor agricultorilor la nivelul factorilor de decizie pe plan central. Asta trebuie făcută prin Camera Agricolă Naţională, cea care adună toate problemele ridicate în cadrul camerelor agricole judeţene. Camera agricolă trebuie să fie partener de discuţie cu Ministerul Agriculturii.”

 

*Dumitru Trotuş: „Obiective şi atribuţii clar definite”

 

„Obiectivele  şi atribuţiile camerei agricole sunt clar definite în statul lor de înfiinţare şi de funcţionare. Prezint pe cele mai importante: consultanţă şi formare  profesională în domeniul agricol, sprijin în organizarea şi consolidarea asociaţiilor agricole. Camera agricolă organizează târguri şi expoziţii, promovează produse şi servicii din domeniul agricol, asigură asistenţă tehnică la întocmirea documentaţiilor privind accesarea fondurilor europene, colaborează cu instituţiile din domeniul cercetării agricole în scopul creşterii competitivităţii produselor. Totodată, camera agricolă contribuie la elaborarea stategiilor şi a planurilor specifice domeniilor de competenţă. Sunt doar câteva din obiectivele urmărite de camera agricolă, care vin efectiv în sprijinul fermierilor.”

 

*Vasile Pop Silaghi: „Activitate neloială: două camere agricole în judeţ!

 

„Probabil că,  înainte de alegerile prezidenţiale, se va schimba şi punctul de vedere faţă de camerele agricole. Presiunea asupra politicului a celor 14 camere agicole poate că va da rezltate. Cum spunea şi preşedintele Vasile Balcan, la noi e un lucru anormal, o activitate neloială: avem două camere agricole în judeţ! Una finanţată de stat şi alta cu autofinanţare.  Statul le dă bani, dar nu fac ceea ce trebuie. Adică ce vrem noi să facem în folosul agricultorilor. Nu sunt ei de vină! Această instabiliate dăunează.

Noi avem angajat personal executiv, de specialite, am strâns o mulţime de informaţii, sunt demarate proiecte. Am finanţatat camera agricolă din sponsorizări. Dar, pentru activitatea viitoare e nevoie de mai multe resurse.”

Tina CONDREA