Camera Agricolă Neamţ, singura din Moldova!

Tina-Camera agricolă, foto Cezar Sava*În ţară sunt doar 14 asemenea entităţi

Problema Camerelor Agricole este iarăşi pusă pe tapet. La modul foarte serios de astă dată. Deja sunt creionate propuneri legislative şi termene în această direcţie. Musai, până în primăvara lui 2015, în toate judeţele trebuie să fie înfiinţate camere agricole. De vină pentru tărăgănarea procesului de constituire a camerelor agricole judeţene sunt procedurile greoaie, precum şi evenimentele care au încetinit asocierea, motiv pentru care, acum, cei împlicaţi în această acţiune se întâlnesc, discută, caută soluţii, vor modificarea prevederilor legale care acum şchiopătează…

 

*Prima întâlnire a mai marilor camerelor agricole

Asta s-a întâmplat joia trecută, la Braşov, unde s-au întâlnit preşedinţii camerei agricole naţionale şi  cei din 14 judeţe unde asemenea entităţi există, dar şi un secretar de stat de la Ministerul Agriculurii. De la noi a participat Cezar Sava, directorul Camerei Agricole Neamţ. Ne-a povestit şi spus ce s-a pus acolo la cale. În centrul discuţiior au fost organizarea procesului de înfiinţare a camerelor agricole şi propuneri de modificare a legii care reglemetează acest proces. Ieri, în aceeaşi formulă, s-au prezentat la Ministerul Agriculuturii să prezinte şi să discute propunerile de modificare a legislaţiei privind înfiinţarea camerelor agricole judeţene. De aici trebuie să plece proiectul de lege ce va sta la baza organizării şi funcţionării camerelor agricole judeţene.

La nivelul ţării a fost deja înfiinţată Camera Agricolă Naţională, s-a ales şi structura de conducere, fiind desemnat şi preşedintele ei, în persoana lui Cornel Stroescu. Numai că, până la această dată, la nivel naţional, camere agricole au fost înfiinţate în numai 14 judeţe. Camera Agricolă Neamţ, este singură din toată Moldova.  Iată şi cum se prezintă situaţia în judeţe : în zona de sud camere agricole sunt în Dolj, Mehedinţi, Gorj, Caraş Severin, Timiş, Bihor şi Arad. Dacă vorbim de Moldova, doar Neamuț are cameră agricolă, iar în restul țării mai sunt în grafic Mureș, Maramureș, Constanța şi Tulcea.În alte câteva judeţe, înfiinţarea camerelor agricole  este în plină desfăşurare, unii fiind foarte aproape de „ştamplia” finală. Asta ar însema că problema înfiinţarea camerelor agricole e pe jumătate rezolvată…

 

*De ce e bine ca fermierii să aibă camera lor…

Fermierii trebuie să se organizeze singuri. Agricultura, în general, nu este bine  organizată la nivel de țară. Producătorii trebui să știe unde își vând producția, să aibă asigurată desfacerea produselor. Fermierii mari și-au construit silozuri, au spaţii de depozitare, au utilaje performante. Dacă vorbim de fermierii mici, lor le este cel mai greu. Trebuie să fie şi ei ajutaţi, pentru că  producătorii mici şi mijlocii obţin recolte importante la nivel naţional, indiferent că vorbim de sectorul vegetal sau de zootehnie. De asta trebuie să fie uniţi, bine organizaţi pentru a-şi spune cuvântul, pentru a-şi apăra interesele agicole.

Înființarea camerelor agricole este benefică fiecărui fermier în parte, numai aşa se poate practica o agricultură performantă. Dar pentru asta trebuie făcute şi implementate strategii la nivel naţional. În primă fază se are în vedere un recensământ real al animalelor, al terenurilor agricole, totul analizat pe regiuni. Abia după asta se pot face planuri care trebuie implementate în fiecare zonă în parte. Numai după ce se va şti clar câte spații de depozitare sunt, ce capacitate de stocare a cerealelor au, ce capacitate ar trebui să aibă o fabrică de procesare a laptelui şi cărnii, de sacrificare a animalelorse pot stabili strategiile  de dezvoltare agricolă zonale.

 

*Camere agricole, implicate în accesarea fondurilor europene

După ce fiecare judeţ va avea o cameră agricolă funcţională, toate aceste apriorităţi vot fi mai uşor de analizat, se vor găsi soluţii eficiente la problemele reale din fiecare zonă agricolă.

Dar cel mai important şi mai presant aspect este cel al fondurilor europene! Numai funcţionarea  camerelor agricole la nivel naţional face posibilă accesarea fondurilor europene, precum şi construirea unor laboratoare de care să beneficieze toți fermierii din zona respectivă.

În judeţul Neamţ avem cameră agricolă privată a fermierilor, dar dacă nu sunt în toate celelalte judeţele, ea nu poate face mare lucru pentru producătorii agricoli. Paradoxul e că ea îl poate ajuta mult pe fermier, dar numai după ce aceste entităţi agricole sunt constituite în toate judeţele României!

Tina CONDREA