Camera Agricolă Neamţ ajută fermierii

Tina-camera agricola*Oferă consultaţă pentru întocmirea proiectelor

*Ce-i mai important: sprijin pe partea de cofinanţare!

 

Camera Agricolă Neamţ şi-a intrat serios în „pâine”. Ne referim la cea privată, înfiinţată spre finele anului trecut, prin votul fermierilor. Concret, care sunt primele demersuri, ne spune Cezar Sava, directorul Camerei Agricole Neamţ: „Deja funcţionăm de câteva luni bune. Timp în care ne-am respectat programul de parcurgere stabilit în teritoriu, în dorinţa de a lua legătura cu fermierii. Am discutat cu ei, i-am informat ce putem face noi pentru ei. Le-am spus că le asigurăm asistenţă juridică, consultanţă de specialitate, sprijin în întocmirea proiectelor europene, inclusiv sprijin financiar pe partea de cofinanţare a proiectelor pe care o asigurăm.  Am fost foarte bine primiţi, dovadă că foarte mulţi fermieri au venit la sediul nostru.”

Fermierii nu au venit pur şi simplu în vizită la Camera Agricolă Neamţ. Au treburi serioase de rezolvat. Dintre ei, 24 au intrat în baza de date a Cemerei Agricole, cei care doresc să fie ajutaţi la întocmirea de proiecte. Şi ce-i mai important, li se asigură şi partea de cofinanţare, acolo unde este nevoie.

 

*2014, an mai sărac în fonduri europene

 

Exact în ce constă sprijinul financiar, ne lămureşte Cezar Sava: „Noi îi ajutăm pe fermieri să implementeze proiectele, mergând până în faza finală. Nu avem treabă cu banca. Printr-o societate comercială cu care noi colaborăm,  ni se pune la dispoziţie linia de credit prin care asigurăm cofinanţarea proiectelor pe care le derulăm. Mă refer la partea de contribuţie pe care o are de plătit fiecare fermier titular de proiecte. Noi nu percepem comisioane. Apoi, garanţia care trebuie să existe o constituie însuşi proiectul, investiţiile care urmează a fi realizate. Noi avem o documentaţie mult simplificată, un simplu contract ferm, pe bază de reciprocitate.  Adică noi dăm banii, iar fermierul garantează cu ceea ce urmează să facă, cumpără teren, face investiţii, achiziţii de utilaje. Eliminăm multe verigi inutile, care complică foarte mult implementarea unui proiect. Suntem cu un pas înainte faţă de ceea ce ar fi trebuit să facă statul. Suntem Camera Agricolă a fermierilor, care a fost „croită” după nevoile fermierilor. Nu vrem un cadru rigid, la care dacă se „pliază” fermierul, vine. Dacă nu, nu… Camera asta este făcută de fermier, pentru fermieri. Altfel rămânea o siglă pe un gard…

Acum, se pregăteşte o singură măsură la finanţarea europeană, Ghidul solicitantului este publicat pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Anul acesta este foarte sărac în fonduri europene. Poate până în toamnă se va mai da drumul şi la finanţarea europeană pentru instalarea tinerilor fermieri. Ne dorim ca din toată documentaţia necesară să dispară birocraţia. Ne omoară asta!”

Adevărul e că birocraţia de care tot vorbim este de sorginte românească! Ca să dovedim cât suntem de corecţi, ne-am pus singuri beţe în roate. La noi sunt foarte multe prevederi imperative, nu consultative ca la alţii.

Tina CONDREA