Camera agricolă, în „febra” facerilor

Traian Vararu 2,Directia agricola

*Un prima pas,  înscrierea la Judecătorie ca persoană juridică

*Se caută un sediu adecvat

*Finanţarea, din proiecte europene şi consultanţă

După  validarea alegerilor, Camera Agricolă Neamţ mai are de făcut câţiva paşi până să devină o entitate cu drepturi depline. Care sunt aceştia, aflăm de la Traian Vararu, vicepreşenditele Comitetului de iniţiativă, for care se ocupă de „moşirea” Camerei Agricole Neamţ, până să aibă personalitate juridică. „Acum se fac toate demersurile pentru înscrierea la Judecătorie a Camerei Agricole Neamţ, să capete pesonalitate juridică. Asta va mai dura un pic. Urmează să se întrunească membrii camerei pentru a alege structura de conducere, care va fi formată dintr-un preşedinte şi doi vicepreşedinţi. Noua coducerea va stabili dacă se vor completa ori nu numărul de locuri, să fie 25 de membri şi nu doar 20 cât au fost aleşi pe listele de vot. Asta rămâne de văzut, conducerea camerei agricole hotărăşte. Tot acum  se caută un sediu adecvat, sunt mai multe propuneri pentru asta. Variantele sunt în discuţie, oricum sediul va fi în municipiul Piatra Neamţ. Cât despre finanţare, de bază vor fi proiectele europene, consultanţă agricolă. Depinde cum vor organiza activitatea. Este o instituţie privată, de interes public.”

Camera Agricolă Neamţ are următoarea structură: 8 locuri sunt pentru asociaţiille profesionale din agricultură, 2 locuri sunt destinate celor de la patronate,  2 de la sindicatele din agricultură, 2 de la cooperativele agricole, 1 de la Silvic, 1 din unităţile de cerecetre-învăţământ, 4 din partea fermierilor cu vârsta de peste 35 de ani, 4 de la fermierii sub 35 de ani şi unul din partea medicilor veterinari. Teoretic sunt 25 de locuri, practic vor fi numai 20. Neocupate au rămas două locuri de la sindicatele din agricultură, câte unul de  la patronte, cooperative şi de la silvic.  Cele 20 de locuri sunt ocupate de: Asociaţia Cultivatorilor de Cartofi „Moldova”, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Taurine „Petrodava”, Grupul Producătorilor  de Cereale ACSZR  SRL, Asociaţia Judeţană a Crescătorilor de Albine, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ,  SC Agrotec Ulei Grup SRL, Asociaţia Forumul Montan din România-Filiala Neamţ şi Asociaţia Crescătorilor şi Producătorilor de Taurine „Aberdeen Angus”. Patronatele sunt reprezentate de „Patronatul Român  din Industria de  Morărit , Panificaţie şi Produse Făinoase”, Cooperativele de „Agricop”-Cooperativă Agricolă, Instituiile de învăţământ/cercetare de Staţiunea de Cercetare -Dezvoltare Agricolă Secuieni, Medicii veterinari de Sorin Ulea. Fermierii sub 35 de ani sunt reprezentaţi de Doru Alexandru Mazăre, Dumitru Plugaru, Mihai Tărâţă şi Iulian Dandu, iar cei  peste 35 de ani de  Dumitru Furtună din Farcaşa, Dinu Hârţan din comuna Ştefan cel Mare, Vasile Ceauşu din Mărgineni şi Ioan Tănase de la Ruginoasa.

În fiecare judeţ va fi o singură cameră agricolă, cu  având sediul în municipiul reşedinţă. Camera agricolă judeţeană poate înfiinţa camere agricole locale, dar fără personalitate juridică. Camera Agricolă Naţională poate înfiinţa camere agricole regionale, cu personalitate juridică.  Camerele agricole sunt definite ca organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, cu statut de utilitate publică.

Tina CONDREA