Calea ceaiului, un parcurs de 5000 ani

Un ritual ce înglobează armonie, reverență, puritate și seninătate

Mult timp a fost consumat doar de Casa Regală și călugării budiști

Tina CONDREA Utilizarea plantelor este cumva sinonimă cu viața. Lumea plantelor este vie. Ceaiul a început prin a fi un medicament, transformat apoi într-o băutură foarte sănătoasă. Timp de secole, ceaiul a fost folosit în medicina alternativă pentru a trata orice, de la bolile grave pâna la probleme oarecum minore. Astăzi, există foarte multe tipuri de ceai şi o gamă largă de arome care aduc multe beneficii sănătăţii. Ceaiul: elixirul vieții, arta de a trăi Povestea ceaiului începe cu 5 000 de ani în urmă, în China, în timpul domniei împăratului Shen Nung, faimos pentru interesul său în medicina plantelor, lucrările sale devenind fundația Medicinii Chineze. Legenda spune că împăratul, aflat în una dintre călătoriile sale, cerând servitorilor să-i aducă apa fierbinte conform obiceiului, acesta a rămas impresionat de niște frunze uscate căzute în cana sa de ceai, schimbând culoarea apei, emanând o aromă neobișnuită. Curios din fire, a gustat din această licoare și a rămas impresionat de gustul plăcut și revigorant. Pentru o lungă perioadă de timp ceaiul era consumat numai de casa regală și călugării budiști din China, cei din urmă aflându-i valoarea de fortifiant pentru lungile ore de meditație și rugăciune. Călugării japonezi, întorși de la studii din China, au adus cu ei frunze, semințe și secretul noului elixir descoperit, născându-se astfel Calea Ceaiului, ce a cuprins toate aspectele vieții. Taoiștii îl consideră elixirul vieții, iar în Asia reprezintă arta de a trăi, fiind utilizat în timpul fiecărei ceremonii. În ceremonia căsătoriei ceaiul simboliza viața lungă și fidelitate conjugală, arborii de ceai trăind multe sute de ani. Calea Ceaiului este un ritual, ceaiul deținând valoare sacră. Ea înglobează cele patru elemente necesare spiritului, în vederea trăirii unei vieți armonioase și echilibrate: armonie, reverență, puritate și seninătate. Ceai, în 5 clase diferite Plantarea, culegerea și procesarea arbustului de ceai duce la 5 clase diferite: ceai alb, verde, negru, oolong și pu-erh. Ceaiul alb este cunoscut ca fiind cea mai sănătoasă băutură din lume, preparat din muguri sau frunze tinere, cules primăvara devreme. A fost privit ca pe o comoară, fiind cel mai fin și pretios dintre toate ceaiurile, pentru mai mult de 1000 de ani. O perioadă a fost rezervat doar Casei Regale. Se spune că are proprietăți unice, fiind un puternic antioxidant. Ceaiul verde este rezultat în urma combinației de muguri și frunzele din vârful plantei, iar după culegere își începe propria călătorie la baza muntelui unde va fi răsfirat la umbră și lăsat la uscat la aer, obținând apoidiferse forme și arome distincte. Ceaiul negru conține o mare cantitate de teină, având un gust foarte puternc, fiind recomandat pentru energia pe care o asigură corpului. Spre deosebire de alte ceaiuri, frunzele destinate ceaiului negru sunt răspândite într-un strat gros în timpul procesului de uscare, iar cea mai bună calitate este dată de frunzele întregi și un raport mai mare de muguri decât de frunze. Ceaiul oolong conține o concentrație mică de teină, calmând și ușurând digestia, hidratează și ajută la slăbit. Obținerea acestui ceai se face aproape integral manual. Sunt niveluri diferite de oxidare și ardere, pentru a crea aromele complexe. Ceaiul pu-erh este un ceai antic cu tradiție, care se evidențiază printr-o fermentație unică, proces din care rezultă o savoare deosebită.