Cald în aer, secetă în sol!

secetaVremea continuă să fie favorabilă efecturării lucrărilor agricole de sezon. Pe timpul zilei, în sol, la adâncimea de 5 cm, temperatura  va oscila între 10 – 22°C, limite favorabile desfăşurării fazelor de vegetaţie la speciile de toamnă deja înfiinţate şi continuării lucrărilor de semănat la grâul de toamnă.

Din păcate, agricultorii se confruntă cu aceeaşi problemă: deficitul de apă din sol. Aprovizionarea cu apă, la adîncimea în sol de până la 20 cm,  se va menține în limite satisfăcătoare, deficite de umiditate în sol -secetă pedologică moderată, puternică şi extremă- se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse.

Apa şi căldura din aer şi sol vor imprima ritmuri normale de vegetaţie la speciile de toamnă  (rapiţă, orz şi grâu), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, pe suprafeţele agricole cu deficite ridicate de apă în sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfăşura mai lent.

Pe suprafeţele unde rapiţa a fost semănată în perioada optimă, cultura va înregistra germinarea şi răsărirea. În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare-răsărire şi apariţia primelor frunze.

Având parte de vreme bună, mecanizatorii se vor continua lucrările de însămânțare în perioada optimă, pentru ca plantele să poată beneficia de resurse termice necesare parcurgerii proceselor de călire şi vernalizare.

Porumbul îşi va definitiva maturitatea deplină, extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare, în unele zone agricole. La sfecla de zahăr  va predomina maturitatea tehnologică şi recoltarea.

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfăşurării lucrărilor agricole în câmp: eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare.

Tina CONDREA