Caii – de la mustangi, la pașaport

26/02/2015

Tina-Paºapoarte cai, foto 1Au reînceput controalele prin târguri, oboare şi la drumul mare. Obiectivul vizat: microcipul şi paşaportul calului. Căruţaşii sunt luaţi la întrebări de un echipaj format din specialiştii Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Neamţ şi ofiţeri din Poliţie. Acum, descinderea au făcut-o în târgul din comuna Bodeşti. Echipajul de control a luat de verificat  fiecare  cal cu paşaport. Cu ce rezultat, ne spune Gheorghe Alexăndruţ, directorul OARZ Neamţ: “Încă mai sunt proprietari de animale reticenţi în a lua paşaport la animal şi de merge la medic pentru implantarea cipului. Cinci căruţaşi au primit avertizare, iar unul, mai “nărăvaş”,  s-a ales cu o amendă de 500 lei. Din discuţie, am înţeles că n-are de gând să se ducă la medic după microcip. El umbla să vândă caii, era un fel de samsar. Nu aveam certitudinea că este calul lui…”

Târgul de la Bodeşti este pentru mărfuri, dar mulţi vin aici cu căruţa cu cai ca să cumpere produsele de care au nevoie.

*Amendă: 3000 şi confiscarea calului…

Lipsa paşaportului ori a microcipului  se lasă cu sancţiuni mai blânde acum, pentru că amenzile n-au fost “reactualizate”. Cu un “bonus” cuprins 500-1000 lei  se alege proprietarul animalului care nu are asupra sa paşaportul calului,  pe care trebuie să îl aibă asupra sa, chiar la ieșirea din ogradă. Fie şi numai să traverseze drumul ori să meargă în câmp.  Dacă nu este microcipat calul, amenda este între 1000 -3000 lei.

Se poate dispune şi conficarea calului, legea prevede asta, atunci când proprietarul nu poate demonstra că este calul său, ori atunci când sunt reclamaţii că animalul este furat.  Între timp, calul confiscat este “găzduit”, contracost, fireşte.

La nivelul judţului Neamţ, în prezent, sunt peste 26.300 cai, fiecare  cu microcipul şi paşaportul lui.

Tina CONDREA