Cadastru gratuit în județul Neamț

Reporter.: Programul Național de Cadastru și Carte Funciară presupune înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor de pe teritoriul țării, cu finalizare în anul 2023. La nivel național, cadastrarea atinge procentul de 31%. Care este la noi situația?

Simion STÂNCEL.: Sunt contractate integral 6 teritorii comunale în Dobreni, Bodești, Grumăzești, Săbăoani, Cordun, Tămășeni. În ianuarie 2019 a fost finalizată comuna Dobreni, cu 4.550 de imobile, o premieră în județul nostru, fiind primul teritoriu administrativ cadastrat integral și care se adaugă la cele 59 finalizate în toată țara. În acest an, se va finaliza și comuna Săbăoani, cu circa 20. 000 de imobile. Nu suntem multumiți de ritmul în care firma contractantă ROMAIR Consulting Bucuresti derulează lucrările de cadastru sistematic, fiind înregistrate întârzieri majore la toate contractele pentru Dobreni, Săbăoani, Bodești. Mai mult decât atât, pentru celelalte localități Grumăzești, Cordun și Tămășeni, incluse în acordul cadru din 2015, nu au fost încheiate nici acum contractele subsecvente, fapt care generează nemulțumiri în rândul autorităților locale respective prin blocajul creat în încheierea unor contracte cu același obiect. În zilele urmatoare vom reveni cu demersuri de reglementare a acestei situații necorespunzătoare.

Rep.: Care e situația cadastrului din restul județului?

S.S.: Au mai fost recepționate lucrări de înregistrare sistematică pe terenuri agricole în comunele Costișa, Gâdinți, Răucești, Secuieni, Botești și Gherăești, pe o suprafață de 755 ha cu 1962 imobile, iar în alte 49 de comune sunt în derulare contracte încheiate în 2017 și 2018, pe o suprafață de 28.754 ha, cu 56. 319 de parcele de teren. Mai sunt în executare lucrări pe sectoarele cadastrale traversate de magistrala Transgaz, în comunele Bahna, Moldoveni, Secuieni, Trifești, Gherăiesti, Horia, pe o suprafață totală de 2900 ha, cu 7972 de imobile, cu finalizare în acest an. În prezent, prin intermediul ANCPI se repeta procedurile de achiziție a lucrărilor de înregistrare sistematică la nivelul întregului UAT, cu finanțare europeană, pentru comunele Agapia, Vînători Neamț, Borlești, Petricani, Secuieni, în prima faza nefiind ofertanti interesati.

Rep.: Acțiuni în perspectivă?

S.S.: În continuare, se vor aloca importante fonduri pentru realizarea Programului National de Cadastru si Carte Funciara. Se vor mai utilza și fonduri europene în valoare de 313 milioane de euro, pentru cadastrarea integrală a 660 de UAT-uri rurale, în care sunt incluse 24 comune nemțene. S-a creat posibilitatea contractării directe de primari a lucrărilor de cadastru, pe baza prevederilor bugetare proprii și a cofinanțării asigurate de instituția noastră, în valoare de 60 lei plus sporul de relief aferent zonei, pentru fiecare imobil înregistrat în cartea funciară. Facilitățile create prin actualizarea cadrului legislativ specific, precum și sprijinul concret și permanent al instituției noastre au menirea de a crește interesul autorităților locale și al prestatorilor de servicii cadastrale în contractarea lucrărilor de înregistrare gratuită a proprietăților și în utilizarea la maxim a fondurilor disponibile în acest scop, spre folosul proprietarilor de imobile, al fermierilor și al investitorilor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU