Braconier prins în flagrant delict de jandarmii montani

21/12/2016

Un bicăjean a fost prins de jandarmii montani, luni seara, în timp ce „păzea“ luciul lacului Izvorul Muntelui, la Potoci. Când s-au apropiat jandarmii de el, au observat că bărbatul aruncase mai multe plase în apă, pentru a prinde pește. „Luni, 19 decembrie 2016, în jurul orei 18, doi jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz, în timp ce patrulau pe lângă Lacul Izvorul Muntelui, au constatat, în flagrant, o infracțiune la regimul piscicol.

Jandarmii l-au depistat pe numitul C.M., în vârstă 58 de ani, din orașul Bicaz, în timp ce utiliza plasă de tip monofilament pe Lacul Izvorul Muntelui, în zona Potoci. După efectuarea primelor măsurători a rezultat că persoana în cauză a utilizat 5 plase de tip monofilament cu dimensiunea totală de peste 30 m“, a declarat locotenentul Marius Gămănuț, ofițerul de presă al Jandarmeriei Neamț.

Jandarmii au întocmit documente procedurale de sesizare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere sau utilizare a uneltelor de plasă de tip monofilament, faptă prevăzută și pedepsită de art. 64 lit. k din O.U.G. nr. 23/2008 și au confiscat plasele pe care le-au predat, împreună cu bărbatul prins, Poliției orașului Bicaz pentru luarea măsurilor legale și continuarea cercetărilor.

Jandarmeria Neamț recomandă tuturor persoanelor interesate de activități specifice de pescuit să respecte legislația în vigoare privind pescuitul și acvacultura și îi informează că, periodic, se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, iar pentru desfășurarea acestor activități este permisă utilizarea anumitor unelte de pescuit.

De asemenea, este important de știut că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 23 din 5 martie 2008, privind pescuitul și acvacultura, este completată de Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 204 din 5 februarie 2016 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2016.

Cristina IORDACHE