Bonus pentru cartoful românesc 

Tina-CartofiCultivatorii de cartofi sunt încurajați să folosească sămânţă românească certificată. În ultimii ani, cultura cartofului de sămânţă a scăzut dramatic la nivel naţional. Excepţie n-a făcut nici judeţul Neamţ, deşi, la un moment dat, era declarat „zonă închisă” pentru cultura cartofului, mai ales pentru cel de sămânţă.

Anul trecut, fermierii nemţeni au cultivat cartofi de sămânţă pe vreo 27 hectare. Asta după ce în 2013 s-au cultivat doar 15 hectare, ar cu un an în urmă doar 5 hectare…

Cum va fi de aici înainte, ne spune Mihai Cojoc, inginer agronom la Direcţia pentru Agricultură Neamţ: „Sunt reale tendinţe reale de creştere a suprafeţelor cultivate cu cartofi pentru sămânţă. Asta am dedus din discuţiile purtarte cu mai mulți agricultori nemţeni. E o treabă bună. Oamenii sunt interesaţi de cultura cartofului românesc, mai ales că au aflat că se vor da subvenţii suplimentare pentru asta”.

Într-adevăr, din acest an se vor acorda subvenţii suplimentare la cartoful de sămânţă, în sume demne de luat în seamă. Sprijinul financiar cuplat alocat pentru sămânța de cartof va fi de 960 de euro/ha în 2015. Plată care va creşte anual până în 2020, când va ajunge la 1005 euro/ha. Dacă adăugăm şi  celelalte ajutoare financiare europene pentru cartoful de sămânţă rezultă totalul de 1.161 euro pe hectar.

 *Nou: subvenţii  şi pentru cartofii timpurii

 Din acest an, bani în plus se vor aloca şi pentru cartofii timpurii. Este o noutate în domeniul subvenţiilor destinate  sectorului vegetal. S-a avut în vedere faptul că această cultură este mai costisitoare, dar sensibilă la boli și dăunători. Cultivându-se pe suprafețe fărâmițate, exista tendința renunțării la această cultură agricolă.  Susținerea financiară  propusă acum  va contribui  atât la asigurarea din producția internă a cartofilor timpurii la prețuri accesibile, cât şi la compensarea  pierderilor cauzate de perioada scurtă de valorificare a recoltelor.

Unde şi cum se cultivă la noi în judeţ cartofi timpurii, ne spune Mihai Cojoc: „Mai multe suprafeţe cu cartofi timpurii ori de vară se cultivă în zona Romanlui, prin satele  Nisiporeşti, Gherăieşti ori Săbăoani.  Fermierii de aici recoltează cartofii mai devreme, după care plantează varză de toamnă pe acele terenuri.  O treabă foarte bună, obţin două recolte de pe aceeaşi suprafaţă. Câştigă de două ori de pe acelaşi teren.”

Acum vor câștiga şi mai bine, luând în calcul  subvenţiile  suplimentare şi alte sume alocate pentru cultura cartofului timpuriu.

Din acesta an, sprijinul cuplat la cartoful timpuriu  va fi de 700 de euro/ha, urmând să crească anual până în 2020, ajungând atunci la 745 euro pentru un hectar. Sumă la care se adaugă plăţile de înverzire şi ANT, rezultând, astfel, un total de 901 euro/ha.

Subvenţiile suplimentare au menirea să sprijine producătorii de sămânță de cartofi, dar și pe fermierii interesaţi de obţinerea tuberculilor autohtoni. Cu acest bonus asigurat din bani europeni, se speră să stimuleze fermierii să investească în anumite culturi agricole care au întâmpinat dificultăți în ultimii ani. Totodată, sprijinul cuplat ar putea răsturna clasamentul celor mai profitabile plante agricole din cultura mare.

Tina CONDREA