Bondarii, cei mai buni polenizatori

tina-bondari 1În comparație cu albinele, bondarii sunt cu mult mai eficienți ca polenizatori, din punctul de vedere al fermierilor moderni.

Bondarii au un ritm ridicat de muncă. Mai exact, ei vizitează de două ori mai multe flori decât albinele și pot transporta mai multă greutate, având corpul mai mare, ceea ce face ca să fie mai lungi călătoriile lor. Având o greutate mai mare, vin mai puternic în contact cu staminele și cu polenul din flori.
Bondarii sunt mai puțin exigenți în ceea ce privește condițiile de lucru. Suportă mai bine efectul de seră decât celelalte specii de insecte polenizatoare. Ei sunt activi la temperaturi scăzute de 10 grade C și nu sunt deranjați de vânturile puternice sau aversele de ploaie din exteriorul serelor și solariilor.
Este recunoscut faptul că bondarii reprezintă o alternativă la polenizarea manuală a tomatelor. Specia de bondari Bombus terrestris este utilizată pentru polenizarea tomatelor cultivate în întreaga lume. În acest fel, costurile cu forța de muncă a scăzut semnificativ, iar producția și calitatea tomatelor a crescut foarte mult.
Un avantaj important al bondarilor este acela că ei nu au un sistem de comunicare și vizitează fiecare floare și plantă. Albinele comunică și se informează dacă există surse alimentare alternative atractive și lasă un număr mare de flori nepolenizate. Pentru polenizarea încrucișată din pomicultură, folosirea bondarilor este absolut necesară, deoarece zboară frecvent și mai rapid de la un copac la altul.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU