Bolile aparatului respirator fac ravagii în rândul nemţenilor!

09/12/2018

O treime din numărul îmbolnăvirilor de anul trecut au afectat căile respiratorii
Pe locul secund în ceea ce priveşte morbiditatea raportată la DSP Neamţ anul trecut se află bolile aparatului digestiv
Femeile au fost cele mai afectate de boli pe parcursul anului trecut, cu excepţia depistării cazurilor noi de tumori, leziuni traumatice şi otrăviri

Din sinteza stării de sănătate a nemţenilor, întocmită de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ pe baza raportărilor făcute anul trecut de medicii de familie, rezultă o afectare importantă a populaţiei cu boli respiratorii, respectiv 146.328 cazuri depistate, urmată de boli ale aparatului digestiv, cu 48.733 îmbolnăviri şi boli ale sistemului osteo-articular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv- cu 39.440 cazuri.
Morbiditatea raportată de medicii de familie – cazuri noi, județul Neamț, pe grupe de vârstă, 2017, conform informării realizate în 2018 de Compartimentul Statistică și Informatică în Sănătate Publică arată că bolile aparatului respirator au afectat femeile în proporţie de 37% din totalul cauzelor care le-au alterat sănătatea, apoi în 11% totalul problemelor care le-au trimis la medic în anul trecut au avut legătură cu disfuncţionalităţi ale aparatului digestiv, 8% au fost boli ale sistemului osteo-articular, 7%- boli ale ochiului şi anexelor sale, bolile urechii şi apofizei mastoide, 6%- bolile aparatului circulator, 4%- bolile pielii, tot 4% bolile aparatuluigenito-urinar, 4% bolile infecţioase şi parazitare, 4% boli endocrine, de nutriţie şi metabolism, apoi 2% bolile sistemului nervos, 2% tulburări mentale şi de comportament , 2% leziuni traumatice, otrăviri, 1% bolile sângelui şi unele tulburări ale sistemului imunitar şi 7% alte categorii.

În topul prevalenţei afecţiunilor cronice: bolile hipertensive, urmate de cardiopatii ischemice, obezitatea şi tulburările mentale!

În ceea ce priveşte prevalenţa bolilor cronice a populaţiei judeţului Neamţ în anul 2017, comparativ cu anii trecuţi, cea mai mare parte a persoanelor nevoite să îşi ia zilnic doza de medicamente este afectată de boli hipertensive (13,61% rămaşi în evidenţă la suta de locuitori), cardiopatii ischemice (5,54% la suta de locuitori), obezitatea (2,25% la suta de locuitori) şi tulburările mentale (2,22% la suta de locuitori). Un procent important este reprezentat de boala pulmonară obstructivă cronică (2,15%), dar şi de epilepsie (0,61%). În ultimii 4 ani, prevalenţa în rândul nemţenilor a crescut continuu.
Potrivit statisticii, în anul trecut se aflau în evidenţele medicilor de familie nu mai puţin de 78.058 de pacienţi cu hipertensiune, iar alţi peste 30.000 se află sub tratament cu cardiopatii ischemice. Diabetul zaharat a pus stăpânire pe 27.607 nemţeni şi, din păcate, problemele diabeticilor, în timp, ajung foarte grave, pe mai multe paliere ale sănătăţii, dacă nu sunt respectate indicaţiile medicale în ceea ce priveşte medicaţia şi regimul de viaţă şi alimentaţie. Diabetul zaharat are numeroase complicaţii cronice. Cele mai comune complicaţii sunt retinopatia diabetică, polineuropatia, HTA, infarctul miocardic, nefropatiile, arteriopatiile, accidentele vasculare, complicaţii întâlnite la o mare parte din bolnavi, subliniază specialiştii DSP Neamţ. În anul 2017 complicaţiile cronice ale diabetului zaharat au cauzat retinopatii în 5.158 de cazuri, arteriopatie obliterantă în 4.586 cazuri, accidente vasculare în 3.893 situaţii şi alte complicaţii.

Într-un singur an, cancerul a făcut 1.190 de victime

Decesele prin cancer au ajuns, în anul 2017, la cifra de 1.190. Se remarcă, însă, o uşoară scădere a numărului de pierderi de vieţi omeneşti din cauza acestei cumplite boli, comparativ cu ultimii ani. Înanul 2016 au murit 1.233 nemţeni, în anul 2015 au decedat 1.304 persoane, iar în anul 2014- 1.256 bolnavi.
În anul 2017, în cabinetele de oncologie, au fost înregistrate 1.758 cazuri noi de cancer comparativ cu 1.724 cazuri noi de cancer în anul 2016.
Geanina NICORESCU