Biruri mai mari pentru ţărani

Tina-Biruri 1

*Normele de venit agricol, în chinuile facerii… *Declaraţiile anuale se depun până pe 26 mai

De anul trecut, ţăranii s-au „pricopsit” cu un nou bir pe cap: impozitul pe venitul agricol. Atunci i s-a spus atunci lărgirea bazei de impozitare în agricultură la persoanele fizice. În acel act normativ se preciza  care sunt limitele neimpozabile în funcţie de suprafeţele agricole sau numarul de animale. Nivelul normelor de venit pentru perioada impozabilă a anului fiscal au fost atunci stabilite la nivel naţional, fiind apoi transmise în teritoriu. Astfel, impozitarea venitului agricol era  unitară, la nivel naţional.

Sub acest aspect nu au fost probleme. Ele au apărut  abia din momentul când respectivul bir trebuia adunat de la ţărani. Asta pentru că, de la centru, nu se stabilise cine se va ocupa de colectarea impozitului pe venitul agricol, fiind  vorba de o taxă nouă. Atunci, primarii au intrat la mijloc, ei fiind cei care trebuiau să se ocupă de această „coletă publică”, cum au numit-o în protestul înaintat Gurvernului de către Asociaţia Comunelor din România. Pe bună dreptat s-au revoltat atunci primarii din rural,  aveau de adunat un bir pe care nu ei l-au impus. În condiţiile în care ei doar strângeu banii şi-i trimiteau apoi pe toţi la Ministerul Finanţelor. Pe plan local nu rămânea nici un leuţ…Practic, funcţionarii din primării au făcut „muncă patriotică”…

 

*Normele de venit agricol, în „chinurile facerii”…

 

Din acest an, normele de venit se stabilesc de  Direcţia pentru Agricultură Neamţ, se aproba şi se publică de către direcţiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor. Treabă care  trebuia făcută  până cel tarziu la 15 februarie a anului pentru care se aplică normele de venit… Cu mult după această dată, specialiştii de la Direcţia pentru Agricultură Neamţ s-au apucat de calcul normelor de venit agricol. Mai exact, atunci când li s-a spus de la Ministerul Agriculturii. S-a „muncit pe rupte”, s-a stat şi după orele de program, ca să să fie respectat termenul stabilit. Dăpă care s-a stat, în aşteptarea normelor de sus dicate. Care norme au venit, nu cu multă vreme în urmă. Dar ele au adus şi  alte belele…Treaba trebuie reluată de la capăt. Asta fac acum, din nou, cei de la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Au şi un termen pentru asta: până pe 14 mai. dată când noile norme de venit agricol trebuiesc discutate cu formele asociative ale agriculturilor cu cei de la Finanţe: Abia după asta sunt aprobate şi publicate. În condiţiile în care declaraţiile anuale pentru venitul agricol se depun până pe 26 mai, inclusiv. În lege era prevăzută data 25 mai, dar, duminică fiind, ţăranilor şi s-a mai dat o zi de prelungire a termenului…

 

La vremuri noi, impozite noi…Adică mai mari!

 

S-a schimbat sistemul de impozitare a veniturilor din activitati agricole ale micilor fermieri, persoanele fizice. Noua modalitate de impozitare vizează agricultorii persoane fizice, impozitul pentru persoanele juridice rămânând neschimbat.

Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obţinute, individual sau într-o formă de asociere, din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Veniturile din silvicultură şi piscicultură reprezintă veniturile obtinuţe din recoltarea produselor specifice fondului forestier, respectiv a produselor lemnoase şi nelemnoase, precum şi cele obţinute din exploatarea amenajărilor piscicole.

Sumele estimate care se vor încasa la buget prin introducerea noului sistem de impozitare din agricultura vor fi de 580 de milioane, faţă de 200 milioane lei încasate până în prezent…

 

*Scapă de impozite…

 

Nu sunt impozabile veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală a produselor culese sau capturate din flora şi fauna salbatică. Alte venituri neimpozabile sunt cele obtinuţe de ţăranii care deţin un numar mic de hectare de teren sau animale.

În sinteză, prezentm limitele de la care începe impozitarea  venitului  agricol. Scapă de acest bir persoanele care deţin sub 2 hectare cultivate cu cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr şi hamei pe rod. La tutun limita minimă neimpozabilă este de sub un hectar, la legume de câmp- 0,5 ha, legume în spaţii protejate- 0,2 ha, leguminoase pentru boabe –  1,5 ha. Tot despre 1,5 ha este vorba şi în cazul pomilor pe rod, la viţa de vie şi arbşti frunctiferi impozitul se calculează de la un hectar în sus, iar la flori şi plante ornamentale de la 0,3 ha.

În sectorul zooehnic,  limita minimă neimpozabilă este de 2 vaci ori bivoliţe,  50 de ori, 25 de capre, 6 porci pentru îngrăşat, 75 familii de albine şi până la 100 ăsări de curte.

Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual rezultat din activităţi agricole, stabilit pe baza normei anuale de venit. Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafaţă, pe cap de animal sau număr de familii de albine.

Fermierii persoane fizice au obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal competent, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului fiscal, pentru anul in curs.

Tina CONDREA