Biroul unic : deschis, dar n-are clienţi!

Traian Vararu, director Directia agricola1

În vară s-a făcut mare tam-tam pe seama Birolului unic pentru obţinerea de avize şi autorizaţii necesare derulării investiţiilor, întocmirii proiectelor aducătoare de bani europeni şi româneşti. Denumirea completă e una mai pompoasă, greu de reţinut exact şi care, la prima citire, nu spune nimic. În acte se cheamă Birou  de  suport tehnic. Cândva a existat şi a funcţionat un astfel de birou, pe lângă Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Mai exact, în urmă cu vreo doi-trei ani. După care şi-a „dat duhul”. De vină cică ar fi desele schimbări de conduceri care au avut loc la toate deconcentrale nemţene. În vară s-a încearcă „resuscitarea” lui. Prin ordin al prefectului! Imediat, a şi fost infiinţat, în sediul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ.

La acea vreme, mai multe detalii ne-a oferit Traian Vararu, şef Serviciu la Direcţia pentru Agricultură Neamţ: „Biroul unic este o structură consultativă, fără personalitate juridică, cu rol în facilitarea obţinerii avizelor şi autorizaţiilor necesare depunerii proiectelor finanţate din fonduri comunitare pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Structură care reuneşte reprezentanţi de la: Direcţia pentru Agricultură Neamţ, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi pescuit Neamţ, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul pentru Situuaţii de Urgenţă „Petrodava”, Sistemul de Gospodărire a Apelor , Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ.  La întocmirea proiectelor cu finanţare europeană, şi nu numai, este nevoie şi de foarte multe avize şi autorizaţii. Prin intermediul Biroului unic, aceste documente vor fi primite mai repede, fară ca oamenii să umble de la o instituţie la alta, să bată la tot felul de uşi. Cei care vor să obţină respectivele avize şi autorizaţii, vin direct la Biroul unic. Aici găsesc toate instituţiile de care au nevoie. Biroul este deschis publicului interesat in fiecare zi de marţi, între orele 9-13. Aici sunt depuse solicitările, care sunt ulterior rezolvate de instituţia căreia este adresată cererea. Şi nu-i vorba doar de nişte hârtii semnate, ci şi multele informaţii pe care le poate obţine de la factorii vizaţi.”

Să vedem ce ne spune acum domnul Traian Vararu. Moment când, e de presupus, ar trebuie să fie folială mare la uşa Biroului unic: „A fost infiinţat atunci, în vară, imediat după apariţia ordinului prefectului George Lazăr. Biroul unic este operaţional, în situaţia în care sunt cazuri de rezlovat. Nu chemăm oamenii de la instituţiile abilitatea să stea degeaba jumătate de zi, fără să vină nimeni. Nu sunt solicitări din partea celor inateresaţi de avize şi autorizaţii. Biroul funcţionează, dar n-au fost solicitări.”

Cum spuneam şi în vară, biroul se va infiinţa repede. Nu asta-i era marea problemă. Mai grea va fi  menţinerea sa în viaţă…De dorit a şi una foarte activă, în folosul cetăţeanului…Numai că cetăţeanul nu prea ştie de exisenţa acelui birou. Dacă ar şti, i-ar bate la uşă!

Tina CONDREA