„Bătălie” pe cota de zahăr

Tina-Cota de zahăr, cultură sfeclă

*”Lupta” se dă, acum, în instanţa de judecată!

* Sentinţa va decide preţul sfeclei în Moldova!

Cota de zahăr se menţine până în anul 2017. Iniţial, ea trebuia eliminată începând cu acest an.  O prevedere înţeleaptă,  care vine efectiv în sprijinul cultivatorilor de sfeclă de zahăr, dar şi al procesatorilor. Cota e bună, pentru că se produce sfeclă de zahăr cât să acopere necesarul de consum de zahăr din ţările membre ale Uniunii Europene. În aceste condiţii se stabileşte şi un anumit nivel a preţului de valoridicare a sfeclei de zahăr. Fătă cotă, se poate ajunge la supraproducţie de sfeclă de zahăr, ceea ce, automat, duce la scăderea preţului de vânzare a recoltei de sfeclă.

„S-a făcut o prelungire de 3 ani, vom vedea ce va fi după 2017. Cotele de zahăr sunt repartizate până atunci, au rămas aceleaşi. Încă nu s-a stabilit modul de acordare  a cotelor de zahar, dacă va mai fi,  şi a subvenţiilor la sfecla de zahăr, după anul 2017.  Deocamdată, avem nevoie de cota de zahăr! Dacă s-ar reunţa la cotă, s-ar înregistra o scădere a preţului de valorificare a producţiei de sfeclă de zahăr,” ne spune Vasile Balcan, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Moldova.

Tot de la dumnealui am dorit să aflăm în ce măsură prelungirea cotei de zahăr avantajează pe cultivatorul de sfeclă,  concret cum se întâmplă asta: „Sfecla produsă, în afara cotei de zahăr repartizate, este mai ieftină. În această situaţie, cultivatorul are de pierdut. Dacă dispare cota de zahăr, apare concurenţa acerbă pe piaţa zahărului. Se pote ajunge la noi  foarte mult zahăr intracomunitar. În acest caz, sfecla de zahăr nu ar mai fi o cultură profitabilă. Dar mai e mult până atunci.”

 

* Cu cota de zahăr în instanţă…

 

Anul trecut, Agrana-Roman, societatea care prelucrează sfecla de zahăr din toată zona Moldovei,  a beneficiat de o suplimentare a cotei de procesare cu 12.000 tone sfeclă de zahar. Am vrut să ştim dacă se va menţine „oferta” şi în acest an. „Sigur că da! S-a făcut o redistribuire a cotelor  de zahăr, la nivel naţional. S-a ţinut cont de faptul că două fabrici de zahăr din Ardeal, cele de a Luduş şi Oradea, nu au realizat cota de zahăr alocată, timp de trei ani consecutivi. La Agrana, tot timpul  s-a realizat cota de zahar. Ba a fost şi un surplus de producţie. Anul acesta urmează să se facă o replanificare a cotei de zahăr între cele 4 fabrici româneşti de zahăr, câte mai sunt acum funcţionabile din cele 33.

Fabricile de la Luduş şi Oradea au contestat acestă redistristribuire a cotei de zahăr între fabricile româneşti. Mai mult de atât, au intentat şi proces în instanţa de judecat, prin care cer anularea hotărârii de guvern prin care s-a făcut redistribuirea cotei de zahăr. Este un lucru total anormal ceea ce au făcut aceste fabrici în ultimii ani. Nu se poate să se meargă aşa în continuare! Producătorii de sfeclă de zahăr din zona Romanului, a Moldovei, dacă dădeau sfecla în afara cotei, erau penalizaţi, recolta era mai ieftină cu circa 5 euro pe tonă. Asta în timp ce fabricile din Ardeal, care să-şi realizeze cota, foloseau sfeclă de zahăr adusă din Ungaria şi Austria. E clar, interesurl nostru este ca zahărul produs în limitele cotei alocată României să fie obţinut din procesarea sfeclei autohtone, nu adusă din import. Aşa este corect!”

Să vedem ce va stabili instanţa de judecată, de sentinţa căreia depinde preţul sfeclei de zahăr produsă în zona Moldovei. Dacă va fi mai mare sau nu cu 5 euro pe tonă. E de aşteptat ca să nu mai fie penlizaţi cultivatorii autohtoni,de sfeclă de zahăr, cei din zona Moldovei! În condiţiile în care, fabricile din Ardeal procesează sfeclă de zahăr  din improt, adusă din Ungari şi Austri ori din Franţa. Nu-i corect, nu-i echitabil pentru agricultorul român!

Tina CONDREA