Bătaie de joc faţă de agricultor: Din exces de zel ori lege prost înţeleasă!

Tina- Bătaie de joc,  foto Vasile Balca, preşedintele Camerei Agricole NeamţFapta s-a consumat la margine de lan, acum, la începutul campaniei de recoltare a cerealelor păioase şi a rapiţei.  Producţia proaspăt recoltată trebuie musai şi iute transportată la baza de depozitare. Cu acte în regulă! Fiind vorba de câmp şi nu de birou, legea spune că e nevoie de un minim de acte. Care sunt acestea, ne spune Vasile Balcan, directorul SC MARSAT Roman, proprietarul celei mai mari baze de depozitare cereale şi plante tehnice din zona Moldovei: „Produsele agricole vegetale obţinute de pe terenurile exploataţiilor agricole se transportă direct de la punctele de recoltare la bazele de recepţie-depozitare ale unităţilor de procesare, fără tichet de cântar,cu condiţia însoţirii vehicului de transport cu contractul încheiat între producţtorul agricol şi procesatorul în cauză şi cu avizul de însoţire a mărfii.”

Abia după depozitare, se face recepţia finală, analiză de calitate, se definitivează şi actele pentru marfa respectivă. Adică se face factura fiscală.

Asta spune legea, iată şi cum a procedat organul de control, în speţă cel de la Direcţia Antifraudă Fiscală I Suceava. Detalii ne-a oferit Vasile Balcan, prezent la faţa locului, la momentul controlului: „O echipă de 3 inspectori  de la Direcţia Antifraudă Suceava a confiscat o maşină cu grâu de la o asociaţie agricolă, pe nume „I.F. Antonoaie I.Daniel”. Pe ce considerente au făcut asta? Întâi au motivat că marfa nu este însoţită de factură. Cum să aibă facută când maşina venea direct din câmp la siloz? Respectiva firmă avea  încheiat contract de vânzare-cumpărare cu Silozul Roman şi aviz de însoţire a mărfii.  Mai exact, aviz de expediţie între  „IF Antonoaie I. Daniel” şi Marsat Roman-Siloz. Inspectorii aveau la ei Legea privind trasportul cerealelor din câmp. Într-adevăr, de la depozitul de cereale, marfa nu poate pleca fără tichet de cântar, fără contract de vânzare- cumpărare şi, bineînţeles, fără factura fiscală. Asta se cere la siloz! Dar în câmp, nu se poate cere acelaşi lucru! Apoi au invocat şi cu alte aşa-zise „nereguli”.  Avizul de expediţie a mărfii  trebuia să fie întocmit pe IF Antonoaie tot către IF Antonoie…Cum vine asta? Sunt lucruri de-a dreptul aberante. Am încercat să discut cu acei inspectori antifraudă,  le-am exlicat tot ceea ce înseamnă proceduri. Dar degeaba! Marfa a fost imediat conficată, fiind vorba de  17.440 kilograme de grâu. Este efectiv o bătaie de joc faţă de producătorul agricol, care s-a chinuit un an de zile să obţină grâul, iar acum i l-a confiscat… I-am spus să facă contestaţie, dar asta se rezolvă peste un an! Între timp, acea marfă trebuie condiţionată, să se scadă umiditatea. Cine plăteşte aceste operaţiuni? Ne-a dat doar o hârtie de depozit, cum că ne dă grâul în custodie. Că ei au dreptul legal de a confisca marfa! Am discutat cu ei ca preşedinte ale Camerei Agricole Neamţ, care apără interesele fermierilor, nu în calitate de prestator de servicii în agricultură…Dacă nu ar fi venit cu nici un document, altfel se punea problema. Dar IF Antonoaie I. Daniel era cu toate actele în regulă.  Avea aviz de expediţie cu toate datele, era trecută chiar şi ora plecării maşinii din lan. Nu se putea contesta nici o virgulă în acel aviz. A confiscat grâul pe motiv că n-a fost expediat de la IF Antonoeie I. Daniel  tot către IF Antonoiaie I.Daniel…”

Tot în numele Camerei Agricole Neamţ, în calitate de preşedinte, Vasile Balcan a trimis o adresă către Direcţia Antifraudă Fiscală Suceava, să transmită şi punctul lor de vedere. Dar, până să primescă răspunsul, i s-a cerut factură pentru grâul confiscat…După care MARSAT automat va trebui să plătească grâul confiscat. Atunci cum rămâne cu contestaţia… Dacă mai şi câştigă, de unde mai recuperează grâul?…

Tina CONDREA