Banii pentru tancurile de răcire a laptelui, o himeră…

Tina-Tanc, foto vaci*Promisiuni tentante, proceduri imposibile

*În Neamţ: 3 solicitări, toate neacceptate!

 

Depunerea cererilor pentru acordarea  ajutorul de minimis pentru achiziţionarea tancurilor de răcire a laptelui e expirat de mult. Deşi, pentru includerea în program s-au dat mai multe prelungiri de termene, începând din noiembrie 2013, imediat ce a apărut ordonanţa care „slobozea” ajutorul de minimis. Au fost şi mai multe discuţii şi negocieri între asociaţiile crescătorilor de animale şi mai marii Agriculturii româneşti. Zice-se că s-a vrut  armonizarea cerinţelor fermierilor cu oferta financiară a Ministerului Agriculturii. Motiv pentru care s-a prelungit în mai multe rânduri termenul de depunere a solicitărilor.

 

*Mulţi chemaţi, puţini aleşi…

 

Abia cum avem un prim rezultat concret: Mulţi chemaţi, puţini aleşi! Din judeţul Neamţ au fost depuse 3 dosare pentru achiziţionarea tancurilor pentru răcirea laptelui. Nici unul nu a intrat la finanţare. Am vrut să aflăm şi de ce. Discuţiile le-am purtat cu cei implicaţi în această acţiune, care aveau un cuvânt de spus, care ar fi putut să intervină, ca treaba să decurgă liniar, chiar să fie în folosul crescătorilor de animale. N-a fost să fie! Adică, fermierii chiar să beneficieze de tancuri pentru răcirea laptelului!

 

*Promisiuni tentante, proceduri imposibile

 

Luna trecută ar fi trebuit să se aloce banii pentru plata ajutorului de minimis destinat achiziţionării tancurilor de răcire a laptelui. Era promisiunea mai marilor Agriculturii. Ba mai mult, urma să se facă evaluarea programului şi dacă vor mai fi solicitări, se va avea în vedere deschiderea unei noi sesiuni de primire a cererilor pentru tancurile de răcire a laptelui. Potrivit statisticilor MADR, până la primul termen de primire a cererilor fusese înregistrate doar 270 de solicitări din partea asociaţiilor comunale care doresc să beneficieze de ajutorul de minimis pentru achiziţionarea unui tanc de răcire a laptelui. Promisiuni tentante, după care s-a „pus batista pe ţambal”. Nimeni n-a mai ştiut nimic despre vreun nou termen, dacă chiar se vor face plăţi sau nu! Ori dacă va mai fi o nouă se sisiune de primire a cererilor. N-a mai „răsuflat” vreo informaţie în această direcţie.

Am încercat să lămurim cumva problema cu Cezar Sava, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Neamţ. „E clar că nu s-a vrut să se dea aceşti banii. Am mai spus asta. Au venit cu promisiuni tentate, dar cu proceduri imposibil de aplicat. Li s-a dat prea multă importanţă primărilor, deşi acţiunea era destinată asociaţiilor comunale ale crescătorilor de taurine. Noi, cei de la Federaţia Crescătorilor de Taurine din România, am venit cu propuneri de simplificare a procedurilor, iar ajutorul de minimis chiar să fie în sprijinul deţinătorilor de animale. De exemplu, am solicitat ca din suma alocată de 5000 de euro, să poată cumpăra mai multe tancuri de răcire a laptelui, să fie amplasate în mai multe sate, să fie mai la îndemna oamenilor. Într-o comună foarte întinsă, se deteriora laptele până se ajungea cu el în centru, acolo unde urma să fie amplasat tancul. Nu ne-a băgat nimeni în seamnă.”

 

*Ghindăoani: caz clar de refuz!

 

Este cel al crescătorilor de animale din comuna Ghindăoani. Cazul ne-a fost relatat de primarul Iuliu Savin: „Nu s-a vrut să se dea banii. Sunt convins de asta. M-am zbătut foarte mult pentru ca să-i ajut pe oameni. Mai ales că şi primăria era implicată în acest demers, aşa spune ordonanţa de guvern.”

Totul a plecat de terenul pe care să fie amplasat tancul derăcire a laptelui, teren ce musai trebuia să aparţină primăriei, care avea sarcina să asigure şi utilităţile necesare. Taman astea îi lipseau Primăriei Ghindăoani.

Dar, toate aceste condiţii le îndeplinea asociaţia crescătorilor de taurine din comună. Dar n-au acceptat-o, că legea spunea că terenul neapărat trebuie să fie al primăriei. Asociaţia avea pământul, utilităţile, dar nu şi „dezlegare” legală. Este şi motivul pentru care nu s-au dat bani de tanc la Ghindăoani. Ce vină aveau sătenii?

Tina CONDREA