Bani pentru viticultură

Tina-viticultură* În judeţul Neamţ cea mai mare podgorie a fost în comuna Bozieni, dar n-a mai rămas nimic din ea

 

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul instituţiei o hotărâre care vizează includerea distilării subproduselor în Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018 care beneficiază de o alocare de 47,7 milioane de euro anual.

Această alocare financiară va conduce la creşterea veniturilor producătorilor care vor accesa măsura, prin aceea că subvențiile oferite pentru distilarea subproduselor de vinificație vor constitui pentru aceștia venituri suplimentare. De asemenea, accesarea măsurii de distilare a subproduselor garantează practici corecte de piață în rândul țărilor producătoare de vin din Uniunea Europeană, prin creșterea controalelor și scăderea activităților frauduloase.

Banii se dau pentru punerea în valoare a potenţialului de producţie, precum şi pentru perfecţionarea continuă a tehnologiilor de cultură şi tehnologiilor de vinificaţie pentru obţinerea unor vinuri cu denumire de origine controlată şi indicaţie geografică recunoscută. Totodată se urmăreşte şi creşterea suprafeţelor apte să producă struguri pentru vin cu denumire de origine controlată, la cel puţin 30.000 ha.

Promovarea, cu prioritate, în noile plantaţii a soiurilor româneşti pentru vinuri de calitate competitive pe plan european: Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Grasă, Fetească Neagră, Băbească Neagră, Cadarcă, Frâncuşa şi Busuioacă de Bohotin.

Prin accesarea măsurii de distilare a subproduselor, distileriile industriale devin un „punct unic” de control din punct de vedere fiscal şi de mediu, economisind astfel resursele financiare şi umane altfel folosite pentru a controla activităţile menţionate mai sus.

Beneficiarii sprijinului financiar sunt producătorii din sectorul vitivinicol, persoane fizice sau juridice şi forme asociative ale acestora. Sprijinul aferent măsurilor se asigură din sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi din contribuţia externă nerambursabilă a Uniunii Europene din Fondul European de Garantare Agricolă, denumit în continuare F.E.G.A. Plata aferentă acestor măsuri se efectuează începând cu anul financiar 2014.

În România viticultura constituie o activitate tradiţională, de mare importanţă economică. În Europa, România ocupă locul 6 la suprafaţa viticolă, locul 7 la producţia de struguri şi locul 7 la producţia de vin.Patrimoniul viticol reprezintă 1,6% din patrimoniul agricol şi 2,4% din suprafaţa arabilă a României.

În judeţul Neamţ cea mai mare podgorie a fost în comuna Bozieni, N-a mai rămas nimic din ea. După apariţia legii funciare, terenul a fost retrocedat foştilor proprietari, nu s-a mai ocupat nimeni de vie. Poate acum, dacă se dau bani europeni pentru viticultură, se vor reactiva podgoriile.

Tina CONDREA