Bani pentru tinerii fermieri care vor să fie șefi

*Proiectele se depun până pe 31 iulie 2017 *Suma maximă alocată e de 50.000 euro *La implementare 15 proiecte nemțene, alte 11 în evaluare

Tinerii fermieri nemțeni mai au la dispoziție o săptămână pentru accesarea fondurilor europene alocate pentru instalarea lor ca șefi în fruntea unei exploatații agricole. Ei pot primi o sumă de până la 50.000 de euro, finanțare integral nerambursabilă, deci fără nici o contribuție financiară din partea tânărului fermier. Proiectele se depun online până pe 31 iulie.

Facem precizarea că „tânăr fermier“ înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată ca șef într-o exploatație agricolă. Din această funcție, tânărul fermier trebuie să contribuie la îmbunătățirea managementului, creșterea competitivității sectorului agricol, precum și conformitatea cu cerințele de protecție a mediului, igienă și bunăstarea animalelor și siguranța la locul de muncă.

*Tineri nemțeni șefi de ferme pe bani europeni

Fondurile europene destinate tinerilor fermieri dispuși să preia conducerea unei exploatații agricole s-au bucurat de un interes deosebit în cadrul sesiunii aflate acum în derulare. Până în acest moment tinerii nemțeni dispuși să preia conducerea unei ferme au depus 11 proiecte europene. Vom vedea câte se vor mai fi în săptămâna rămasă până la termenul limită. Anul trecut, 8 tineri nemțeni au depus proiecte pentru accesarea fondurilor europene integral nerambursabile alocate pentru preluarea conducerii exploatațiilor agricole. Suma totală solicitată de tinerii fermieri nemțeni a fost de 340.000 euro. Cu un an înainte, alți 7 tineri fermieri nemțeni au depus cereri tot pentru acest tip de finanțare, în valoare de 40.000 euro pe fiecare proiect.

În alocarea financiară 2007-2013, 26 de tineri nemțeni au solicitata fonduri europene pentru a prelua șefia exploatațiilor agricole vegetale și zootehnice, ori ferme mixte. Cu mențiunea că este vorba de o finanțare europeană alocată pe 7 ani.

*Instalarea tânărului fermier, în mai multe etape

La această finanțare intră atât tânărul în vârstă de până la 40 ani care preia șefia exploatației agricole, dar și persoana juridică cu mai mulți acționari unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv.

Fondurile europene se dau pe o perioadă de 3 ani și de 5 ani în sectorul pomicol. Suma va fi acordată sub formă de primă plătită în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului se alocă la primirea deciziei de finanțare, iar diferența în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Exploatația agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului. Instalarea tânărului fermier trebuie să fie începută, fiind în curs de desfășurare, la momentul depunerii proiectului și se face apoi în mai multe etape. Implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului financiar. Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de plată, beneficiarul face dovada creșterii performanțelor economice ale fermei prin comercializarea producției proprii în procent de 20% din valoarea primei tranșe de plată. Instalarea tânărului fermier este considerată finalizată la momentul implementării corecte a planului de afaceri, după acordarea celei de-a doua tranșe de plată.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU